Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie verschillende besturingen autonome komkommerteelt getest

Om autonoom in een kas te gaan telen zijn de afgelopen jaren bouwstenen ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. "Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef," vertelt Anja Dieleman van de WUR over het project AGROS.

Het is een publiek-private samenwerkingsproject waarin men een 'autonome kas' wil realiseren waarin de teelt op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI).

In de validatieproef worden drie vormen van besturing getest. In drie kascompartimenten in de onderzoeksfaciliteiten van WUR in Bleiswijk worden komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders: er zijn twee compartimenten met een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment, het referentiecompartiment, wordt de teelt gestuurd door een groep gewas- en irrigatiedeskundigen.

Digital Twin en Reinforcement Learning
Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat (verwarmingstemperatuur), de watergift (het bepalen wanneer irrigatie moet worden toegepast), wanneer de lampen worden aan- en uitgeschakeld, welke CO2-concentratie moet worden bereikt in de kas en zelfs de gewasstrategie.

Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen.

Telerspraktijk
Het referentiekader is een groep gewas- en irrigatiedeskundigen van de AGROS partnerbedrijven. Deze deskundigen vertegenwoordigen de kennis van telers en de huidige best practices. Zij telen in het derde compartiment komkommers volgens de praktijk. “We sluiten zo dicht mogelijk aan bij de telerspraktijk,” zegt Franky van Looveren, Cultivation Manager bij MechaTronix.

Bron: WUR

Publicatiedatum: