Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Commerciële teelt van zeekraal in nieuwe Duitse handen

Op 1 juli nam Wimex Group uit Köthen (Saksen-Anhalt) de commerciële teelt van zeekraal (Salicornia europaea) over van de start-up "Salifaktur". De groene, bladloze zoutplant wordt beschouwd als een veelbelovend supervoedsel vanwege zijn hoge gehalte aan vitaminen en mineralen. Als wilde vorm groeit de zeekraal normaal gesproken op zeekusten of op zeer zoute bodems waar conventionele planten niet kunnen gedijen.

De start-up had de teelt van zeekraal begin 2023 al verplaatst naar de hightech kas van Bördegarten in Osterweddingen bij Maagdenburg. Nu zal het Salicornia-project ook op bedrijfsniveau worden geïntegreerd in Bördegarten en dus in de Wimex Group.

"We zijn altijd op zoek naar spannende ontwikkelingsmogelijkheden," zegt Ulrich Wagner, algemeen directeur van de Wimex Group. "Het bedrijfsconcept van Salifaktur past perfect bij ons. Zeekraal is veelzijdig en vormt dus een perfecte aanvulling op ons bestaande assortiment. We zijn blij dat we deze superfood nu ook centraal in Duitsland kunnen telen."

© Bördegarten/Wimex
Ken Dohrmann (links) vindt de perfecte omstandigheden voor het telen van zeekraal in de ultramoderne kas van de Wimex Group in Osterweddingen.

Alle knowhow over Salicornia zelf opbouwen
Het begin van de teelt van Salicornia gaat terug tot 2020. In die tijd waren oprichters Julian Engelmann en Ken Dohrmann op zoek naar hun eigen niche in de groenteteelt om hun eigen bedrijf te beginnen en ontdekten zeekraal. "We ontdekten het door experimenten van een medestudent," vertelt Ken Dohrmann. "Nadat we ons eigen onderzoek hadden gedaan, realiseerden we ons dat er in Duitsland nog geen zeekraal werd geteeld."

Voor de twee betekende dit een unieke positie op de groentemarkt, maar het betekende ook dat ze alle praktische knowhow zelf moesten ontwikkelen. De enige ondersteuning die ze hadden, was een expert uit België als projectpartner. De twee begonnen uiteindelijk met het innovatieproject "Salzpflanzen aus Sachsen-Anhalt" (zilte groenten uit Saksen-Anhalt), dat gefinancierd werd in het kader van het "European Innovation Partnership" (EIP-AGRI).

Julian Engelmann verliet het project in onderling overleg halverwege 2022. Ken Dohrmann, een agrarisch wetenschapper met een graad in tuinbouw, bleef vasthouden aan het concept, maar ging op zoek naar een nieuwe partner en vond Bördegarten. "De samenwerking begon op 1 december 2022 met voorbereidende bouwwerkzaamheden in de kas van Bördegarten," herinnert hij zich. "Binnen slechts acht weken konden we met de teelt beginnen." Momenteel groeit de zeekraal op 1.600 vierkante meter in de kas, en de wekelijkse oogsthoeveelheid ligt momenteel rond de 400 kilo.

Nieuw elan voor de teelt van zeekraal
Vanaf het begin heeft het Salicornia-project geprofiteerd van de samenwerking met Bördegarten, zegt Ken Dohrmann. "Alleen al de ondersteuning van het personeel bij de teelt en het onderhoud heeft veel geholpen," legt hij uit. "We hebben ook geleerd van de professionele procedures in een van de modernste kassen in Duitsland. En we konden nu het hele jaar door telen, gebruik maken van de logistiek en volledig nieuwe marketingmogelijkheden krijgen via verkoopcontacten en het Bördegarten-netwerk. De oogst en de afzet van Salicornia vinden plaats in een klein tijdsbestek, de zeekraal moet tenslotte vers en knapperig bij de klanten aankomen."

Ken Dohrmann blijft zelf verantwoordelijk voor de zeekraal als werknemer van Bördegarten of de Wimex Group en de belangrijkste contactpersoon voor alle aspecten van de teelt en marketing.

"Door de teelt van zeekraal breiden we ons portfolio uit. Naast de groenteklassiekers richten we ons steeds meer op noviteiten. We hopen op een toenemende populariteit van Salicornia in alle keukens in Duitsland", zegt Michael Tepfer, hoofd Strategische Bedrijfsontwikkeling bij de Wimex Group.

Op dit moment levert het bedrijf voornamelijk aan de horeca, en veel klanten komen uit de vis- en zeevruchtensector omdat zeekraal traditioneel samen met vis wordt aangeboden. "We leveren ook aan een klein aantal regionale restaurants en staan regelmatig op de weekmarkt in Maagdenburg," vertelt Ken Dohrmann. In de toekomst zullen de groenten ook in winkels worden aangeboden.

Plant van de toekomst
Dan kunnen nog meer consumenten de zeekraal thuis bereiden en ervan genieten. "Geoogst en verwerkt kunnen de punten van de zoutplant vers als rauw voedsel worden gegeten of gebakken of geblancheerd," legt Ken Dohrmann uit. "Alles wat baat heeft bij zout of kruiden heeft ook baat bij zeekraal. Ze smaken goed in salades en bij gebakken aardappelen. Of als gezond zoutje op een sneetje beboterd brood."

Sommige fijnproevers combineerden de zoute snack ook met zoete vruchten of noten. Maar de voordelen van zeekraal gaan verder dan het culinaire: omdat de plant op zoute grond groeit, komt voorheen onbruikbare grond beschikbaar voor tuinbouw en dus voor het voeden van mensen. Zelfs in gebieden die tijdelijk door de zee overspoeld worden, gedijt de zeekraal uitstekend. "In onze teelt in de kas van Bördegarten," zegt Ken Dohrmann, "gebruiken we zout uit natuurlijke afzettingen in de regio rond Maagdenburg om de planten optimaal te bemesten."

Voor meer informatie:
Bördegarten Gemüse Vertriebsgesellschaft mbH
Köthener Str. 7 a
D-06369 Köthen (Anhalt) OT Arensdorf, Duitsland
Tel.: +49 3496 3033 10
[email protected]
www.boerdegarten.de

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer