Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teelt, handel en veredeling aan de beurt voor consolidatieslag

Tholen – Het lijkt momenteel iets rustiger met fusies, overnames en financiële transacties in de glastuinbouw, maar schijn bedriegt. Achter de schermen wordt nog altijd druk gepraat, onderhandeld en nagedacht over nieuwe stappen.

Dat is het geval in de tuinbouwtechniek, waar tot een jaar geleden de bedrijven haast over elkaar heen buitelden met nieuws over fusies, overnames en investeringen, maar ook in teelt, handel en veredeling staan bedrijven niet stil. Juist in deze subsectoren verwacht Marc Staal, partner bij Squarefield, de komende tijd de nodige transacties.

Squarefield is gespecialiseerd in corporate finance voor de food- en agrisector. Vanuit kantoren in Nederland, Duitsland en sinds begin dit jaar ook in België volgt een team van M&A experts de markt. “Er zijn veel partijen die fusies en overnames begeleiden, maar wij onderscheiden ons al vijftien jaar met onze food- en agrisectorkennis. Die heeft lang niet iedereen.”

Waardering door verkoopprijs
Om die kennis up-to-date te houden bezocht Marc afgelopen maand GreenTech Amsterdam. Daar komt hij veel bestaande klanten tegen, maar ook nieuwe partijen. De beurs is voor hem een handige manier om snel veel mensen te zien. “Ik schud veel handen en blijf zo op de hoogte van wat er bij bedrijven speelt.” Een technisch expert is hij zeker niet, benadrukt hij. “Ik kijk echt rond met een financiële blik.”

Op financieel gebied is er ook genoeg te doen. Marc stipt aan dat alle dynamiek maar ook problematiek in de markt ertoe kan leiden dat bedrijven willen veranderen. Ze moeten inspelen op nieuwe ontwikkelingen en komen dan soms tot het besef het niet meer alleen te kunnen. Schaalgrootte is nodig, bijvoorbeeld om investeringen te kunnen doen.

Op zo’n moment komt Squarefield in beeld. Het team van de corporate finance-specialist denkt met ondernemers mee over allerlei vraagstukken, waaronder veel opvolgingsvraagstukken. Marc ziet op dit moment dat bij heel wat bedrijven, eigenaren de pensioenleeftijd (gaan) bereiken waardoor er opvolging nodig is.

Op zo’n moment komt regelmatig ook de optie van een fusie of verkoop op tafel. “Wij kijken dan samen met de klant naar de beste manier van aandelenoverdracht.” Ondernemers hebben vaak een flinke wensenlijst. Daar staat bijvoorbeeld het vinden van een goede strategische partner voor de toekomst van de onderneming, behouden van personeel en bedrijfsnaam op.

“Maar later in het proces wordt de factor prijs vaak belangrijker”, weet de M&A expert. “Die moet zo hoog mogelijk zijn. Mensen voelen dat ook als een stukje waardering voor wat ze hebben opgebouwd.”

Financiers hebben sector gevonden
Het komt ook voor dat Squarefield de vraag krijgt van bedrijven om op zoek te gaan naar interessante bedrijven om in te investeren. Op zo’n moment kijkt Marc op een beurs ook met die vraag in zijn achterhoofd rond. En kan het voorkomen dat hij, ondanks de ruime ervaring van hem en zijn team, er toch nog nieuwe partijen opduiken. “Ik loop al 25 jaar rond in het wereldje, maar ook ik laat me soms nog verrassen door mooie nieuwe partijen.”

Stilletjes aan kijken bedrijven ook steeds meer buiten hun eigen vakgebied naar wat er te halen valt. Datzelfde doen de laatste jaren ook partijen uit de financiële sector. “Vroeger hadden dergelijke partijen weinig interesse in agri, maar dat is inmiddels wel anders. Menig private equity-partij en andere financiers hebben hun weg naar de sector gevonden, getuige inmiddels ook de nodige praktijkvoorbeelden.”

Voor Squarefield is het essentieel om een goed en breed netwerk te hebben. “Als we aan de verkoperskant staan, dan wil je toegang tot de best mogelijke kopers. Dat betekent dat je moet weten wie die partijen zijn, waarin ze specifiek interesse hebben, toegang hebben tot decision makers én dat ze je respecteren om je kennis en als gesprekspartner. Zodoende belandt je niet onder op de stapel.”

Geen generalist
Marc wijst erop dat de food- en agrisector altijd al een interessant segment is geweest. Zo’n twintig procent van het dealvolume vindt in deze sector plaats, om de simpele reden dat het een belangrijke sector is en eten en drinken altijd belangrijk blijft. En minder gevoelig is voor economische perikelen. “De pieken en dalen zijn beperkt, heel anders dan bijvoorbeeld in IT.”

Deze relatieve stabiliteit maakt dat partijen van buiten weleens risico’s, die er wel degelijk ook in de food- en agrisector zijn, over het hoofd kunnen zien. “Het is belangrijk te begrijpen hoe een sector exact in elkaar steekt, en deze niet alleen door de macro-economische ontwikkelingen te bekijken. Het is als generalist makkelijk de hele sector over één kam te scheren. Als je geen oog hebt voor de unieke aspecten van bijvoorbeeld de kassenbouw of veredeling, dan kun je er makkelijk naast zitten. Dat is in het verleden zeker ook gebeurd.”

Hogere rente
In de kassenbouw en kastechniek vonden zoals gezegd de afgelopen jaren veel transacties plaats. Het laatste jaar is het ietwat rustiger. “Het lijkt wat meer te schuiven”, signaleert Marc. Hij verwacht de komende tijd meer transacties aan de kant van de teelt, veredeling en handel. “Dit zijn vaak iets minder kapitaalintensieve transacties, waar ook minder vreemd vermogen bij nodig is. Bij de grote kassenbouwdeals van de afgelopen jaren zag je dat wel. Dat kon toen ook makkelijker met de lage rentes. Inmiddels is de rente behoorlijk gestegen.”

Onder telers gaat nog veel consolidatie plaatsvinden, verwacht de M&A-expert. De afgelopen jaren is die ontwikkeling ook al ingezet. “Schaalvoordelen en efficiëntie worden steeds belangrijker.” Hetzelfde ziet hij onder veredelingsbedrijven waar ‘partijen met geld al enige tijd rondkijken’, zeker ook internationaal, en in de handel. Ook daar is ruimte voor verdere consolidatie. “Bijvoorbeeld in de groenteveredeling waar Vilmorin momenteel van de beurs gehaald wordt, danwel in het zachtfruit, in Spanje”, refereert hij naar het nieuws over Planasa dat in de verkoop staat.

Begin dit jaar opende Squarefield ook een kantoor in België. Hoe zit het daar met consolidatie? Die is er zeker in de handel al volop, weet ook Marc. “Maar dat we deze stap hebben gezet is zeker niet alleen voor de land- en tuinbouw. We zien hier in de bredere voedingssector ook kansen”, glimlacht hij veelzeggend. “Lokale aanwezigheid bevordert de dealflow.”

Voor meer informatie:
Marc Staal
Squarefield Netherlands
Willemsparkweg 191
1071 HA Amsterdam
+31 20 570 7555
[email protected]
www.squarefield.com