Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme software helpt paprikateler aan hogere productie

In het jaar van de overstap van gele naar rode paprika's is C. Zwinkels Paprika Kwekerij gaan werken met software van Source. Het levert de teler meer overzicht op en een hogere omzet, omdat de teler nu beter in staat is grote paprika's te produceren en ook meer te produceren. Dat vertelt hoofdteler Arus Biersteker.

De paprikateler teelt op 20 hectare paprika's in Wevershoof. De paprika's verkoopt het bedrijf via Harvest House. Jarenlang waren dat gele paprika's, maar in 2022 besloot de teler over te stappen rode. Zoals elke ervaren teler weet, komen er met nieuwe soorten, nieuwe uitdagingen. Arus wilde werken met Source.ag om te onderzoeken of het bedrijf hiermee een optimaal winstgevend teeltprogramma kon creëren voor de drie kassen – elk goed voor zo’n 7 hectare.

“Het is zeker uitdagend om een constant en duidelijk overzicht te hebben en te behouden als je drie kassen hebt. Belangrijke details worden gemakkelijk over het hoofd gezien en het kan lastig zijn op de juiste koers te blijven, vooral met een nieuw soort. Doordat je tijd moet spreiden per kas moet je snel beslissingen kunnen nemen, soms zonder te beschikken over informatie die je wel zou willen hebben.”

Luisprobleem
Het is een uitdaging om het gewicht van rode paprika’s constant te houden gedurende het seizoen, met name van de Alzamora-paprika, geeft de teler aan. "Wanneer planten te vroeg in het seizoen te ver uitrekken, presteert dit ras niet goed op gewicht tegen het einde van het seizoen."

Het paprikateeltbedrijf had in 2022 een probleem met een nieuw soort bladluizen. Dit leidde ertoe dat de telers eerder moesten stoppen met telen. Dit kostte hen 2 kg/m2 (bovenop de €0,50/m2 extra arbeidskosten).

"Erg veel data"
In de zomer van 2022 kwam de teler met Source.ag in contact. Het Source Track-dashboard werd uitgerold voor het leveren van sleuteldata voor de nieuwe teelt en de Source App om planten te meten op grofheid en constantheid.

"Klimaatcomputers laten erg veel data zien waardoor het lastig kan zijn om de kern van problemen te signaleren", ziet men bij Source. "Vooral voor nieuwe, minder ervaren, telers, kan dat lastig zijn", weet medeoprichter Ernst van Bruggen.

Source Track is een hardware-neutraal platform dat meet, vergelijkt en teelten verbetert. Source Track helpt telers bij het efficiënt managen van veel hectare. Het biedt telers een platform om alle data bij te houden die van belang is voor een teelt en het genereert en deelt inzichten via verschillende faciliteiten zodat telers een breed overzicht krijgen van al hun werkzaamheden.

Statusoverzicht
Sinds het gebruik van Source Track krijgt de paprikateler in Wevershoof een statusoverzicht van de belangrijkste kritieke prestatie-indicatoren (KPI's) van hun drie kassen. De telers houden onder andere de volgende zaken bij met de software: verhouding irrigatie tot licht, plantgewicht, drainage en het vochtgehalte van de mat na de eerste irrigatieronde, na zonsondergang en totaal.

Door plantgroei te simuleren en het ondersteunen van de bevordering van fotosynthese, geeft Source Track duidelijk aan wanneer de kritieke prestatie-indicatoren bij de paprikateelt van C. Zwinkels goed op weg zijn. Dit helpt Arus om de beste beslissingen – gebaseerd op data – te maken.

Ernst van Bruggen, CPO en medeoprichter van Source.ag: "Source Track biedt een eenvoudig en intuïtief dashboard die alle KPI's laat zien die van belang zijn voor de optimale teelt. De datagedreven inzichten kunnen overal bekeken worden op elk moment van de dag. Dat biedt de teler een continu overzicht van alle werkzaamheden."

Vergelijken
Source Track biedt de paprikateler ook de middelen om te werken naar een strategisch geoptimaliseerd plan voor gewassen en geeft de mogelijkheid om de behaalde resultaten te vergelijken met het oorspronkelijke groeiplan. Met een meer nauwkeurige seizoensplanning kan de teler bepalen of versnellen wel of niet nodig is.

“Zelfs op mijn vrije dag, kan ik checken of alles goed en volgens plan gaat. Op één pagina heb ik een overzicht van alle belangrijke aspecten voor mijn teelt.”

Verder vooruitkijken
Bij Source zagen ze dat telers het moeilijk vonden om een duidelijk overzicht te hebben van meerdere kassen. Met Source heeft C. Zwinkels één statusoverzicht met de belangrijkste KPI's van alle drie de kassen. Arus: "Met een klimaatcomputer kon de teler de verbindingen en relaties tussen de grafieken en de KPI's niet zien. Met Source kan dit wel en wordt deze informatie heel eenvoudig weergegeven."

Daarnaast kan de teler in Source ook gaan kijken naar nieuwe en voorheen onbekende KPI's want het platform levert namelijk gedetailleerde inzichten voor nieuwe teelten. Arus legt uit hoe Source hem ondersteunt in het monitoren van historische tijdslijnen en trends, terwijl voorheen de klimaatcomputer hem alleen de huidige status van elke KPI liet zien.

Hij kan nu de verbindingen tussen grafieken en KPI's zien. “Dit geeft me een duidelijker overzicht van de huidige stand van zaken van mijn teelproces en natuurlijk ook van de eventuele aanpassingen en beslissingen die ik daarover moet nemen. Met Source kan ik ook verder vooruitkijken en door het gebruik van echte data zijn mijn forecasts veel accurater. Ik kan zien hoeveel vruchten ik kan verwachten door te kijken naar het aantal bloemen die ik heb geregistreerd in de app.”


Voorbeeld paprikateelt in de Source Plant App

Vertrouwen op klimaatcomputers kan tijdrovend zijn en junior telers beschikken niet altijd over de ervaring om tot de kern van de problemen te komen, merkt Arus. "Met Source hebben we één overzicht met de status van onze belangrijkste KPI's van onze drie kassen."

Omzetgroei
Sinds C. Zwinkels Source gebruikt heeft het bedrijf een aanzienlijke groei gemaakt in omzet – zowel in het voorjaar als najaar – voornamelijk omdat ze nu de populaire grotere, maar ook betere paprika’s kunnen produceren.

Vóór de implementatie van de techniek haalden de paprika’s tegen het eind van het groeiseizoen vaak niet het gewenste gewicht. Na de toepassing van Source kan de paprikateler nu gedurende het gehele seizoen paprika’s telen met 10% meer gewicht. Dit komt door betere groeibeslissingen tijdens het seizoen, wat resulteert in meer paprika’s van de hoofdstengel. "Deze zijn zwaarder en groeien sneller."

C. Zwinkels kan nu zelfs 80-90% van de paprika’s verkopen tijdens de laatste drie weken van het seizoen. Ter vergelijking: in voorgaande jaren was dit 50%.

Nieuwe inzichten
“Een verkeerde beslissing kan een seizoen maken of breken: wanneer de teelten in het begin van het seizoen niet in de juiste richting gaan, dan is het lastig om winstgevend te zijn. Met Source kan ik veel meer in de toekomst kijken. In plaats van uren op de klimaatcomputers te kijken, vertelt Source me nu wat de status van mijn teelten zijn en geeft afwijkend gedrag aan zodat ik gelijk kan bijsturen.”

Source motiveert de teler ook om nieuwe KPI's te meten waar ze niet eerder aan gedacht hadden. "Die geven ons meer gedetailleerde inzichten over nieuwe teelten. KPIs zoals de verhouding tussen irrigatie en licht, plantgewicht, drainage en indroging zijn allemaal factoren die hebben bijgedragen aan het telen van paprika’s met 10% meer gewicht en dat tijdens het gehele seizoen."

Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag