Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijkproeven met waterstof bij telers Noord-Holland

Op weg naar een klimaatneutraal Nederland in 2050 zal ook waterstof een rol gaan spelen. Maar welke rol? Die vraag stond centraal tijdens het waterstofcongres dat Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) vrijdag 30 juni organiseerde tijdens Sail Den Helder. Op het congres werd de provincie omgedoopt in Hydrogen Valley en werd ook stilgestaan bij het Fieldlab Waterstof in Agri dat in juli van start is gegaan en waarbinnen kennis en ervaring wordt gedeeld en pilots worden uitgevoerd met de productie, opslag en het gebruik van waterstof in het agrarische bedrijf.

In het Fieldlab doen drie praktijklocaties mee, waaronder tulpenbroeier Rainbow Colors uit Andijk. Het bedrijf is van het gas en heeft een groot aantal zonnepanelen op de bedrijfspanden geïnstalleerd waarmee het meer energie produceert dan nodig voor eigen gebruik. Vanwege netcongestie is teruglevering van energie op het elektriciteitsnet problematisch. Hierop is het plan ontwikkeld om niet-gebruikte zonne-energie om te zetten naar (groene) waterstof. Door ook de restwarmte die vrijkomt bij elektrolyse in te zetten voor verwarming, verwacht Rainbow Colors geheel zelfvoorzienend te kunnen worden in de energiehuishouding.

Ook Loonbedrijf Sturm-Jabobs uit Wieringerwerf is een praktijklocatie. Hier voor het testen en demonstreren van waterstof in agrarische werktuigen. De derde locatie is een bloembollenbedrijf waar ze het bedrijfsdak volleggen met zonnepanelen om met de opgewerkte elektriciteit waterstof te produceren. De ondernemer wil de waterstof gebruiken om zijn beregeningsinstallaties te laten draaien. Ook willen ze onderzoeken in hoeverre aansluiting op een (nog aan te leggen) waterstofnetwerk kan bijdragen aan het balanceren van vraag- en aanbod.

Bron: NHN / WaterstofNHN

Publicatiedatum: