De EU en Nieuw-Zeeland hebben 9 juli hun vrijhandelsovereenkomst ondertekend, die de EU aanzienlijke voordelen zal opleveren. Door de overeenkomst zullen de douanerechten voor EU-bedrijven al vanaf het eerste jaar met zo'n 140 miljoen euro per jaar dalen. Dankzij dit akkoord zal de bilaterale handel in tien jaar tijd naar verwachting met tot wel 30 % groeien, waarbij de jaarlijkse uitvoer van de EU met tot wel 4,5 miljard euro kan toenemen, zo meldt de Europese Commissie.
De investeringen van de EU in Nieuw-Zeeland kunnen met tot 80 % groeien. Deze baanbrekende overeenkomst bevat ook nooit eerder aangegane duurzaamheidsverbintenissen, onder meer inzake de naleving van de Klimaatovereenkomst van Parijs en fundamentele arbeidsrechten.
De overeenkomst wordt nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement voorgelegd. Na de voltooiing van het ratificatieproces in de EU en Nieuw-Zeeland treedt het akkoord in werking.
Handelsovereenkomsten maken deel uit van de “open handel”-benadering – of “partnerschapsbenadering” – van de EU, een van de drie doelstellingen van de vorige maand gepresenteerde Europese strategie voor economische veiligheid. Uit deze overeenkomst met Nieuw-Zeeland blijkt ook hoezeer de EU de samenwerking met deze opkomende regio in de wereld intensiveert, en werk maakt van haar strategie voor de Indo-Pacifische regio.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “Nieuw-Zeeland is een belangrijke partner voor ons in de Indo-Pacifische regio, en deze vrijhandelsovereenkomst zal ons nog dichter bij elkaar brengen. Met de ondertekening van vandaag hebben wij een belangrijke stap gezet om van het akkoord een realiteit te maken. Deze moderne vrijhandelsovereenkomst biedt aan beide zijden grote kansen voor onze ondernemingen, landbouwers en consumenten. Met ongekende sociale en klimaatverbintenissen stimuleert zij een rechtvaardige en groene groei en versterkt zij de economische veiligheid van Europa."
Nieuwe uitvoermogelijkheden voor grote en kleine ondernemingen
De Vrijhandelsovereenkomst EU-Nieuw-Zeeland zal ondernemingen nieuwe kansen bieden door:
- alle douanerechten op de uitvoer uit de EU naar Nieuw-Zeeland af te schaffen;
- de Nieuw-Zeelandse dienstenmarkt in cruciale sectoren zoals financiële diensten, telecommunicatie, zeevervoer en bezorgdiensten open te stellen;
- te zorgen voor de niet-discriminerende behandeling van EU-investeerders in Nieuw-Zeeland en omgekeerd;
- de toegang van ondernemingen in de EU tot Nieuw-Zeelandse overheidsopdrachten voor goederen, diensten, werken en concessies voor werken te verbeteren;
- gegevensstromen, voorspelbare en transparante regels voor digitale handel en een veilige online-omgeving voor consumenten te faciliteren;
- ongerechtvaardigde gegevenslokalisatievereisten te voorkomen en hoge normen voor de bescherming van persoonsgegevens te handhaven;
- kleine ondernemingen te helpen om meer uit te voeren dankzij een specifiek hoofdstuk over kleine en middelgrote ondernemingen;
- de conformiteitsvereisten en -procedures wezenlijk te verminderen, om een snellere doorstroming van goederen mogelijk te maken;
- verregaande toezeggingen van Nieuw-Zeeland om intellectuele-eigendomsrechten te beschermen en te handhaven, in overeenstemming met de EU-normen.
Agrovoedingsproducten: EU-uitvoer stimuleren en tegelijkertijd gevoelige producten van de EU beschermen
Zodra de overeenkomst van toepassing is, krijgen landbouwers in de EU veel meer kansen om hun producten in Nieuw-Zeeland te verkopen. De rechten op belangrijke exportproducten van de EU zoals varkensvlees, wijn en mousserende wijn, chocolade, suikergoed en koekjes zullen vanaf dag één worden afgeschaft.
De landbouwers in de EU zullen voordelen zien die verder gaan dan de tariefverlagingen. De Vrijhandelsovereenkomst zal bescherming bieden aan de volledige lijst van wijnen en gedistilleerde dranken uit de EU (bijna 2 000 namen), zoals Prosecco, Poolse Wodka, Rioja, Champagne en Tokaji. Daarnaast zullen 163 van de bekendste traditionele EU-producten (geografische aanduidingen), zoals Asiago, Feta, Comté of Queso Manchego (kazen), Istarski pršut (ham), Lübecker Marzipan (marsepein) en Elia Kalamatas (olijven), in Nieuw-Zeeland worden beschermd.
In de overeenkomst wordt rekening gehouden met de belangen van EU-producenten van gevoelige landbouwproducten: diverse zuivelproducten, rundvlees en schapenvlees, ethanol en suikermaïs. Voor deze sectoren wordt de handel niet geliberaliseerd. In plaats daarvan zal de overeenkomst de invoer uit Nieuw-Zeeland tegen nultarief of lagere tarieven slechts in beperkte mate toestaan (via zogenoemde tariefcontingenten).
Bron: Europese Commissie