en er volgt nog meer

Van de krattenuitvouwmachine naar een inlegmodule

Tholen - Soms kom je ondernemers tegen die leven in een jongensboek. Joost Reintjes is daar een mooi voorbeeld van. Na afronding van een mbo- en hbo-opleiding mechatronica, geeft hij nu, op z’n 27e, leiding aan zijn eigen bedrijf: Reintjes Systems. Samen met zijn compagnon, Jan Thomassen, houdt Joost zich bezig met het ontwikkelen en bouwen van machinelijnen.


Joost Reintjes bij de machine

Uit de hand gelopen schoolproject
Maar eerst duiken we de prille geschiedenis van Reintjes Systems in. Joost vertelt: “In 2015 ben ik met het bedrijf begonnen. Maar tot en met 2020 zat ik nog op school, dus midden dat jaar is het bedrijf echt fulltime begonnen. Mijn eindopdracht mocht ik doen in m’n eigen bedrijf. Samen met m’n engineer bedacht ik een project om kratten uit te vouwen. Zo gebeurde het dat ik voordat ik m’n laatste studiepunten binnen had, al twee machines had verkocht.”

Sinds die twee machines is het ‘als een speer gegaan’, aldus Joost. “Onze core business is automatisch kratten uitvouwen, maar daaromheen hebben we inmiddels ook al heel veel ontwikkeld. Een module die we de komende jaren veel willen vermarkten, is onze inlegmodule voor de fruitsector en voor vleestomaten.” Die module kan beschermende vellen in de kratten leggen.

Uitvouwmodule: kratten en pallets
Een uitvouwmodule voor de groentenmarkt moet een hoge diversiteit aan kratten aankunnen, vertelt Joost: meer dan dertig kratten. “En iedereen moet zo’n module eenvoudig kunnen bedienen. Daarom gaat bij ons alles computergestuurd, waarbij iedere operator met een druk op de knop de boel in gang kan zetten. En alle soorten kratten kunnen door onze machine worden verwerkt, zelfs tot de kleine IFCO-kratten aan toe.”

De uitvouwmodule van Reintjes kan niet alleen alle typen kratten aan, ook alle soorten pallets: “Van pool pallets tot LPR en europallets.” En dat tweeënhalf meter hoog opgestapeld – ergonomisch verantwoord dus, want om zo’n pallet handmatig leeg te halen, is niet te doen.

Onderdelencrisis
Van origine is Joost een echte techneut, maar de andere aspecten van het ondernemerschap – kansen zien, verkopen, netwerken – blijkt hij nog leuker te vinden, vertelt hij. Daarbij liep hij soms ook tegen uitdagingen aan, zoals de onderdelencrisis. “Sommige onderdelen waren gewoon niet leverbaar, bij andere zagen we prijsstijgingen. Zeker tijdens onze startfase van het bedrijf was dat een opgave om onder controle te houden.”

Aan de andere kant was het bedrijf nog klein genoeg om flexibel te blijven. “We konden snel omschakelen naar onderdelen die wel leverbaar waren. Bij sommige onderdelen kan dat makkelijker dan bij andere, zeker als er veel engineering achter zit. De afweging om te switchen moet je dus continu goed maken.”

Diverse modules van Reintjes Systems

Klaar voor internationale groei
Inmiddels is het team van Reintjes Systems uitgebreid, en zijn ze klaar voor verdere groei, ook internationaal. “In eerste instantie ligt de focus daarbij op Europa. We krijgen zelfs ook aanvragen binnen uit Australië en Nieuw-Zeeland, maar daarvoor moeten we echt gaan werken met dealers en agenten. Ook binnen Europa zijn we bezig met het opbouwen van een agentennetwerk.”

Automatiseren is de toekomst
Gevraagd naar ontwikkelingen in de markt, ziet Joost dat vooral arbeidskrapte een probleem is, waardoor de vraag naar automatiseringsoplossingen alleen maar zal toenemen. “Als machinebouwer moet je dan wel zorgen dat je prijzen scherp zijn, dat je kan concurreren. De terugverdientijd is daarbij heel belangrijk voor klanten. Je moet geen Mercedes aanbieden als ze die niet nodig hebben; je moet bieden waar de klant het meeste baat bij heeft.”

Automatiseren heeft dus de toekomst, maar hoe ver kan je gaan? “Wij focussen vooral op de processen in de verpakkingshal. Ik verwacht dat uiteindelijk de verwerkingsruimte ook wel volledig autonoom zal kunnen draaien. Bij de processen in de kas ligt dat anders, daar zullen nog wel een aantal jaren mensenhanden aan te pas komen. Dat gaat ook nog wel gebeuren, maar voor nu is de grootste winst voor telers te halen in de verwerkingsruimte.”

Voor meer informatie:
Joost Reintjes
Reintjes Systems
Veulenseweg 4C
5809 EL Leunen, Nederland
T: +31 (0)6 43 08 35 25
www.reintjessystems.nl
info@reintjessystems.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.