"Het vergroten van de wateropslag in de glastuinbouw wordt steeds belangrijker. Jaarlijks valt er gemiddeld dezelfde hoeveelheid neerslag, alleen de momenten waarop veranderen. Grotere hoeveelheden neerslag in een kortere tijd en langere periodes van droogte worden meer regel dan uitzondering. Daarbij speelt ook de veranderende regelgeving met betrekking tot osmose en de bodemdaling mee. Meer wateropslag, grotere waterbassins en de mogelijkheid om snel het niveau te verlagen voor opvang van zware buien, we ontkomen er niet aan", schetst Dirk-Jan van Daalen van Van Daalen GWW de toekomst. Hieronder doet Dirk-Jan zijn verhaal bij Rainlevelr.
"Als een waterbassin aan renovatie toe is vanwege einde levensduur of herinrichting noodzakelijk is, maken we een nieuw ontwerp, waarbij we de grenzen opzoeken. Een teler wil uiteraard voldoende water maar het liefst uit een bassin met een zo klein mogelijke oppervlakte. Aan ons om de capaciteit dus te maximaliseren. Dat betekent ophogen, verdiepen en waar mogelijk de oppervlakte vergroten."
"Bij bestaande waterbassins zijn de dijken in verloop van de tijd verzakt. Het laagste punt van een bassindijk bepaalt daarbij de totale inhoud. De bassindijk en de waterkolom die reeds jaren op de onderliggende bodem gedrukt hebben, zorgen ervoor dat de ondergrond ‘voorbelast’ is. Bij het opnieuw opzetten van de dijken wordt het hele bassin eigenlijk geoptimaliseerd en winnen we soms wel 30% waterinhoud."
"De uitdaging is de grens opzoeken, maar er niet overheen gaan. De Westlandse bodem is grillig, er zijn oude kreken, zware kleigebieden en zandplaten of veenlagen. Geen enkel bassin is hetzelfde, dat maakt dat we onze kennis en ervaring ten volste kunnen benutten.
Met het ophogen van bassins hebben we goede ervaringen. Voor elke start maken we een 3D model van het bestaande bassin, zodoende weten we precies wat de inhoud voor de renovatie is. Het nieuwe ontwerp laat zien wat de inhoud gaat worden. Deze modellen gebruiken we ook om te zorgen dat we een sluitende grondbalans hebben."
"Ons werk vraagt soms kunst en vliegwerk, omdat de teler het bestaande bassin moet missen gedurende de renovatie. Zeker als er geen alternatieven voor tijdelijke wateropslag op het bedrijf zijn. Dan biedt een buurman soms weer uitkomst. We zijn enthousiast over de bereidwilligheid bij telers om bij renovatie niet simpelweg een folie te vervangen - tussen haakjes is folievervanging ook een geschikt moment om een Rainlevelr te plaatsen - maar om dat moment juist te gebruiken om meer wateropslag te genereren! Het is leuk dat we al een groot aantal telers in Westland en daarbuiten van meer water hebben kunnen voorzien zonder dat de grondoppervlakte van het bassin vergroot is."
Voor meer informatie:
Rainlevelr
[email protected]
www.rainlevelr.com