Sil Moonen:

"De marathon van de blauwe bessen is weer begonnen"

Tholen - Bij bessenteler Sil Moonen is het Hollandse blauwe bessenseizoen weer uit de startblokken gegaan. Waar het afgelopen decennium de teelt in Nederland flink is toegenomen, vindt er momenteel volgens de Limburgse teler een kentering plaats. "Er wordt meer ingefreesd dan aangeplant."

Zelf deed Sil afgelopen jaar zijn kwekerijen in Duitsland en Noord-Nederland van de hand, waardoor zijn totale teeltareaal halveerde. "Je kunt blijven produceren voor een markt die haar kostprijs niet haalt of de krenten uit de pap zoeken. Ik heb voor het laatste gekozen."

"Het blijft absurd dat in de AGF-sector de afnemer voor jou bepaalt wat je kostprijs is. Voorheen exporteerde ik het overgrote deel van mijn bessen naar het Verenigd Koninkrijk. Nu kreeg ik van mijn afnemer te horen dat de supermarkten tenders hebben uitgeschreven, die lopen van 1 maart tot 1 september. Vervolgens hebben ze dan een kiloprijs waar ze tuinders bij zoeken. Daar kon ik niet voor produceren, dus daar heb ik hartelijk voor bedankt."

"Zelf heb ik vorig jaar mijn afzet verruimd op de Nederlandse markt richting een verpakker en dat hoop ik dit jaar voort te zetten. Hopelijk werken de Nederlandse supermarkten dit jaar eens goed mee om de Hollandse bessen te promoten, want er wordt jaarlijks wel veel geschermd met Hollands product, maar zodra er elders goedkoper bessen te halen zijn, gaat men ook weer net zo makkelijk overstag."

"De afgelopen maanden zijn de bessenprijzen goed geweest. Spanje had een krap aanbod en de waterreductie van de telers heeft daar een grote rol in gespeeld. Prijzen zijn hierdoor niet meer naar een dramatisch niveau gedaald. Ook Polen schijnt nogal wat nachtvorstschade te hebben. In Duitsland kampen veel telers met de verhoogde minimumlonen, waardoor ook telers moeten stoppen.""Momenteel oogsten wij de Duke en die hangt er goed bij, maar in Nederland is de oogst over het algemeen ook een stuk lager. Vorig jaar hebben we een goed productiejaar gehad, maar dit jaar schat ik de oogst toch wel 25% lager in. Aan het eind van het seizoen weten we weer wat het allemaal opgeleverd heeft."

"De marathon is weer begonnen. We staan in Nederland nog met zo'n honderd telers aan de slag en niet iedereen zal de finish halen. Tegelijkertijd geloof ik dat de telers die de finish halen wel een goede toekomst zullen hebben. Er komen namelijk niet veel hardlopers meer bij", besluit Sil.

Voor meer informatie:
Sil Moonen
Berryfarm.nl
Mortel 27
6088 AH Roggel
T: 0475-494727
M: 06 532 88 523
sil@silmoonen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.