Tholen - Het zonnetje schijnt en de temperaturen schieten de lucht in. Het is de periode voor het zomerfruit bij de Belgische handelaren. Producten als aardbeien, kersen en frambozen vliegen over de toonbank gedurende deze maanden. Ook dit jaar is hier geen uitzondering in. Het zomerproduct bij uitstek, aardbeien, mocht dan wat later van Belgische bodem komen, maar het is inmiddels in volle glorie gearriveerd en het wordt graag opgepakt door de consument. Zo ook bij Sebrechts Groenten en Fruit uit Antwerpen. “We hebben qua smaak en kwaliteit tot nu toe echt een prachtig seizoen gehad,” vertelt Nathalie Sebrechts van de gelijknamige groothandel in het juninummer van vakblad Primeur.

Het familiebedrijf bestaat 65 jaar en heeft dit begin juni groots gevierd met een feestdag, waarbij haar dank werd uitgesproken aan vrienden, familie en relaties. “Voor ons voelt het niet als werk, omdat je het graag doet en mooi contact hebt met klanten. Het zorgt er ook voor dat we onze klanten echt kennen,” vervolgt Nathalie op de vraag wat het geheim is om het tegenwoordig nog steeds zo lang vol te houden als groothandel. “Elke klant heeft specifieke eisen: promo’s, groot of klein. Alleen als je weet aan wie je verkoopt, weet je wat je voor hen aan moet kunnen bieden. De meesten spreken we voornamelijk via telefoon of e-mail, maar het feit dat zij aangeven dat als het goed loopt op deze manier, zij er de voorkeur aan geven in hun winkel te staan in plaats van rond te lopen bij ons om hun aankopen zelf uit te kiezen, geeft aan dat ze ons vertrouwen.”

“Daarnaast blijft het gewoon altijd belangrijk om wakker te blijven. Je kunt nog zo’n goede relatie met je klanten hebben, maar als de kwaliteit of het aanbod tegenvalt, kiezen ze voor een ander. Zo is het ook. Alles is tegenwoordig duur. Fruit is natuurlijk weersgevoelig. Kijk naar het Spaanse steenfruit op het moment. Je moet echt zoeken naar genoeg aanbod en goede kwaliteit. Je moet er dus wel voor zorgen dat als men een hogere prijs moet betalen, dat ze nog altijd die goede kwaliteit krijgen. Als je wakker blijft, kun je blijven bestaan en blijven mensen komen. Anders ben je het kwijt. Echter blijft de verkoop van fruit gedurende de zomer, ondanks hogere prijzen, altijd toch zeer goed doorlopen.”

Het zorgt ervoor dat het tegen de zomer wat meer aanpoten is, omdat de verkoop dan altijd een piek ervaart. Echter is het, zo stelt de medezaakvoerder, ook een zeer leuke periode, aangezien er veel beschikbaar is. “Zeker met de huidige temperaturen smaakt het Belgisch zachtfruit de consumenten zeer goed. Er is veel vraag naar bijvoorbeeld de lokale aardbeien, maar doordat er ook een goede aanvoer is, blijven de prijzen bijgevolg gunstig. Dat zorgt nog eens voor een extra ‘verkoopboost’. Over aanbod hoeft ze dan ook niet te klagen. “Er lopen bij de aardbeien verschillende teelten op het moment. Van Elsanta en Sonsation tot Sonata. Buitenteelt en de doordragers zijn gelukkig vrij goed beschikbaar. Wel moeten we met de echte hitte van de voorbije weken nog even afwachten wat er de komende periode gaat gebeuren. Het is goed opletten op kwaliteit en gekwetst fruit, wat weer zou kunnen leiden tot minder aanbod.”

Het is een zorg die Guy De Meyer van Demargro deelt bij de aardbeien. “De Belgische aardbeien zijn eigenlijk sinds ze gearriveerd zijn, zeer in trek geweest. Zo zijn er bij de binnenlandse aardbeien al veel promo’s geweest. Aan de andere kant zie je dat bijna alle landen wel vragende partij zijn. Links en rechts gaat er al wat naar Spanje. Daarnaast zijn Duitsland en Frankrijk ook heel goed in de markt.” Het is, zo stelt de handelaar, dus wel zaak om de kwaliteit goed te monitoren. “Er zijn natuurlijk veel verschillende rassen, maar over het algemeen ziet de kwaliteit er op het moment heel goed uit. Echter zullen de nachten nu wat warmer worden, waardoor we het wel goed in de gaten moeten houden. Als de temperaturen overdag tegen de 30 graden gaan en ‘s nachts koelt het ook niet af, is het een uitdaging om ze fris te houden. Daar zullen wij goed naar moeten blijven kijken om altijd de beste kwaliteit aan te kunnen blijven bieden.”
Nathalie stelt echter dat er naast de grote verkoper in de zomer, aardbeien, nog meer goed in trek is gedurende deze periode. “Er zijn bramen, blauwe bessen, rode bessen, frambozen, speciale aardbeien zoals framboosaardbei, perzik- en ananasaardbeien. Het is het moment van het jaar dat men op zoek gaat naar zoet fruit om de warme temperaturen tegen te gaan. We zien daarom dat, naast de hardlopers als geïmporteerd steenfruit en meloen, eigenlijk al het Belgische zomerfruit heel goed in de markt liggen. Het is voor nu (midden juni) enkel nog wachten op de Belgische kersen. Deze zijn wat later dit jaar, maar er wordt met smart op gewacht, omdat er minder Spaans en Frans product beschikbaar is.”

Dit ziet Guy ook. “Eind juni verwachten we deze weer te mogen ontvangen. Die zijn wat later dan andere jaren, maar het is altijd weer een mooi moment als we er eenmaal mee van start kunnen gaan. Als het weer het allemaal toelaat, lijken we er nu wel stilletjes aan naartoe te sluipen. Al met al ziet de vraag er deze zomer zeer goed uit. Ondanks dat mensen het zwaar hebben met de alsmaar stijgende kosten en de, over het algemeen, hogere kosten van fruit, blijft men gedurende de zomer investeren in heerlijk fruit uit eigen land.”
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Nathalie Sebrechts
Sebrechts Groenten & Fruit
Kielsbroek 4
2020 Antwerpen, België
T: +32 32374192
[email protected]
www.sebrechtsfruit.be
Guy de Meyer
Demargro BVBA
Ter Vlucht 5
8850 Ardooie, België
Tel: +32 (0)51 74 70 75
[email protected]
www.demargro.be