AI-plaagdetectie getest in barre teeltomstandigheden

In de verzengende hitte en het wervelende stof van de Arava-woestijn heeft Bayer Crop Science onlangs een samenwerking afgerond met Fermata. Het betreft een project voor het valideren van een model voor het verminderen van het gebruik van gewasbeschermings-middelen door de toepassing van kunstmatige intelligentie.

Het project omvatte een haalbaarheidsstudie van Fermata's geautomatiseerde plaag- en ziektedetectieplatform, CroptimusTM, met als doel de mogelijkheden van dit computervisiesysteem te verifiëren en aan te tonen hoe vroegtijdige detectie van plagen en ziekten de duurzaamheid verhoogt. Hiertoe werd CroptimusTM geïnstalleerd om meloenen te monitoren die groeien in met gaas bedekte tunnels in deze barre omgeving.

Het systeem maakt gebruik van AI om duizenden beelden te analyseren die dagelijks worden verzameld door camera's die in de teeltfaciliteit zijn geïnstalleerd om de kleinste indicaties van zowel plagen als ziekteverwekkers te detecteren die, als ze onbehandeld blijven, snel uit de hand lopen - wat leidt tot gewasverlies en een vermindering van de kwaliteit van de producten. Omdat vroegtijdige detectie essentieel is, is CroptimusTM ontworpen om gewasverlies en gewasinputs (inclusief gewasbeschermingsmiddelen) aanzienlijk te verminderen en de scoutingtijd drastisch in te korten - alles bij elkaar een aanzienlijke besparing.

Volgens Imri Gabay, Crop Protection Customer Advisory Manager bij Bayer in Israël, was de inspanning een onverdeeld succes: "Het eerste experiment was zeer succesvol en het systeem is goed opgewassen tegen de vele uitdagingen in het veld. We werken nu al aan de voortzetting van de samenwerking tussen onze bedrijven."

Hij lichtte verder toe: "Vroege detectie maakt de toepassing van minder giftige stoffen mogelijk, zodat de plaag of ziekte snel kan worden aangepakt voordat er een grote uitbraak is, waardoor een klein gebied nauwkeurig kan worden besproeid - en er dus kan worden bespaard op gewasbeschermingsmiddelen terwijl er schonere producten worden verkregen."

Alon Kapon, de teler die het onderzoek leidde, sloot zich hierbij aan: "Vaak vond Fermata dingen die ik op dat moment niet zag. Hoe later ik een probleem ontdek, hoe meer behandeling er nodig is. Als ik het probleem later ontdek, moet ik twee tot drie behandelingen doen voordat het helpt, maar als ik het vroeg genoeg ontdek met Fermata, kan zelfs één behandeling genoeg zijn en kan ik gerichte bestrijding toepassen, zonder de hele teeltlocatie te besproeien."


Ray Richards, Victor Asafov, Valeria Kogan, Alexey Ratner, Maria Starostina en Ramona Thomas op GreenTech 2023

Met energieprijzen die de pan uit rijzen en lagere winsten, verhoogt CroptimusTM de winst voor telers en vermindert het tegelijkertijd de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen en andere middelen die anders verspild zouden worden aan verloren gewassen - wat de duurzaamheid in de tuinbouw drastisch verbetert.

De CEO van Fermata, Valeria Kogan PhD, voegt hieraan toe: "Wij bij Fermata waarderen het zeer dat we met Bayer kunnen samenwerken om de hoeveelheid chemicaliën die telers toepassen te verminderen. We kijken uit naar de voortzetting van deze samenwerking en het beschikbaar maken van onze AI voor vroegtijdige detectie van plagen en ziekten voor telers over de hele wereld."

Voor meer informatie:
Fermata
ray.richards@fermata.tech
fermata.tech


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.