Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De Marinice geeft een eindspurt om ‘u’ tegen te zeggen”

De tomatenteelt is Franky Galle van tomatenkwekerij Gabel bvba met de paplepel ingegoten. “Ik was 16 jaar toen mijn vader mij de eerste fijne kneepjes van het vak leerde”, zo vertelt hij. Inmiddels bestaat het familiebedrijf 56 jaar en is het van 1 hectare gegroeid naar 19 hectaren. Op 5 hectaren daarvan staat de Marinice van Bayer.

“We werkten eerst met Tomabel, een plaatselijk kwaliteitsmerk hier in België. Toen de handel vroeg om een grove trostomaat stapten we over op de Merlice. Inmiddels kiezen we al ruim drie jaar voor de Marinice. Die scoort op diverse punten beter”, licht Franky toe. “We planten rond half januari op 50 centimeter plantafstand. Voor de zomer passen we dit naar 33 centimeter, en eind juli kiezen we voor 45 centimeter. Zo creëren we ruimte voor de groei van een dikke, grove tomaat.”


Franky Galle

Dieprode tomaat
Voor de afnemer van Gabel bvba, één van de grootste Europese tomatenexporteurs, telt met name de kleur. En die is prachtig. “Onze exporteur is zeer actief op de Franse markt en daar is men gevoelig voor de kleur. De Marinice is een prachtige, dieprode tomaat. Bovendien is de tros mooi dik en weegt deze ruim 800 gram.”

Andere voordelen die men bij Gabel bvba ziet in de Marinice zijn onder meer de sterkte van de plant, het bladvolume en de mooie donkere kleur van de bladen. “Het is een genot om in de kassen te lopen. Het oog wil tenslotte ook wat. De groene delen zijn sterk en blijven lang fris groen. Het ijzersterke karakter van de Marinice zorgt in december ook voor een eindspurt om ‘u’ tegen te zeggen. Er is weinig uitval aan het einde van de teelt en er zijn geen gele stammen.”


De Marinice

Bestand tegen Macrolophus
Wat ook voor de Marinice spreekt, is de mate waarin deze bestand is tegen schade door Macrolophus. “Waar enkele andere rassen hier wel gevoelig voor zijn, hebben we de biologische gewasbescherming bij de Marinice goed onder controle. Er is weinig prikschade.”

Sowieso is de Marinice een sterk ras. “Zeker hoe wij hem telen, op een onderstam van DRO141TX. Met een sterk ras op een sterke onderstam kiezen we dus voor de volle 100 procent voor kracht. Deze combinatie zorgt voor een mooie balans tussen vegetatieve en generatieve groei.”

Alleen maar voordelen
Gabel bvba teelt de Marinice momenteel onbelicht: “Het eerste jaar teelden we belicht. Toen kwam echter de energiecrisis en stapten we uit kostenoverwegingen over op onbelicht. De resultaten zijn prima: een mooie opbrengst en een stevige en smaakvolle vrucht.”

Gevraagd naar een mogelijk nadeel van de Marinice moet Franky Galle even nadenken: “Tsja, wellicht het feit dat er soms bonkvruchten ontstaat. Door die bloemen er op tijd uit te halen, is dat probleem echter zo verholpen. Verder zien wij alleen maar voordelen: de Marinice is sterk, productief, ziet er mooi uit, heeft een lange bewaartermijn en is ook nog eens lekker!”

Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com

Publicatiedatum: