22 juni vond er op Agropolis in Kinrooi een economische missie met een 30-tal Nederlandse deelnemers rond klimaattechnologie plaats. Nederland en België staan voor vergelijkbare opgaven. Daarom willen beide landen hun samenwerking en kennisuitwisseling verstevigen met het oog op duurzame, toekomstgerichte land- en tuinbouw. Vandaar dat een grote delegatie van ketenpartijen, kennisinstellingen, NGO's en experts uit de boerenpraktijk uit Nederland naar België reisde om van elkaar te leren, ideeën uit te wisselen en samenwerkingsverbanden aan te gaan, zo meldt Agropolis.
Agropolis, één van de 7 incubatoren van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, herbergt heel wat innovatieve spelers in de landbouw en vormde daarmee de perfecte ontmoetingsplaats. Daarenboven zetelen er ook heel wat bedrijven met een Nederlandse link op Agropolis, waaronder Pleunis Biochamp, Laumans Techniek en Giga Storage.
De economische missie kadert binnen het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan België en onderstreept de uitstekende bilaterale relatie. Kers op de taart van de samenwerking en kennisuitwisseling tussen beide landen is de samenaankoop van een plasma-reactor die vandaag plaatsvond. In combinatie met luchtwassertechnologie leidt de plasma-reactor tot een wetenschappelijke doorbraak voor het opvangen van ammoniak uit de ventilatielucht van gesloten kippen- en varkensstallen. Agropolis is het living lab voor het testen van deze revolutionaire plasma-reactor.
Onderzoekers van de KU Leuven en UAntwerpen ontwikkelden een innovatieve technologie om ammoniak op te vangen uit de ventilatielucht van gesloten kippen- en varkensstallen. "Deze technologie is niet alleen zéér performant, ze biedt ook een oplossing voor de voornaamste nadelen van de huidige systemen", legt Lander Hollevoet, Postdoctoral researcher bij KU Leuven uit.
"Vandaag zetten luchtwassers namelijk de opgevangen ammoniak om in onschadelijke, maar economisch waardeloze producten. Daardoor vertegenwoordigen ze een grote kost voor de landbouwer. Met onze nieuwe luchtwassertechnologie wordt de ammoniak gerecupereerd en verwerkt tot een waardevolle basisstof voor kunstmest. Daarnaast kan het waterverbruik tot tien maal verminderd worden, en dit alles zonder toevoeging van chemicaliën. Alle benodigde bestanddelen worden uit stallucht gehaald. Onze originele combinatie van een plasma-reactor en luchtwassertechnologie leidt dus tot een belangrijke wetenschappelijke doorbraak", stelt Hollevoet trots.
Om deze technologie naar de markt te brengen, vond KULeuven in het Nederlandse bedrijf VitalFluid een partner met jarenlange ervaring op het gebied van plasmatechnologie. Tijdens de economische missie die vandaag plaatsvond, stond de plechtige ondertekening op het programma voor de samenaankoop van een plasmareactor. "Die plasmareactor zal deel uitmaken van een demonstratieopstelling op KULeuven om de lucht van een volledige varkensstal te behandelen. Nadien wordt de technologie omgezet naar de praktijk op de site van Agropolis, meer bepaald voor het bedrijf 'GL-Projects'. De opstelling wordt gebouwd met steun van de Vlaamse regering."
Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw: “Vlaanderen deelt met Nederland een reputatie en lange geschiedenis als innovator in de landbouw. Onze aanpak werkt vandaag op twee sporen: we gaan terug naar de basis met een nadruk op gezonde bodems en gesloten kringlopen en we gaan hightech en innovatie inzetten om problemen op te lossen zoals plasma-reactoren en precisiesensoren. Hier bij Agropolis gaan Vlaamse universiteiten met een Nederlands bedrijf samenwerken aan de volgende generatie luchtwassers. Boeren zullen minder afhankelijk worden van aangekochte kunstmest en de verliezen naar de omgeving worden tot het minimum beperkt. Een tegenstelling tussen natuur en techniek is er dus niet, het is juist de manier om onze landbouw verder te verduurzamen.”
Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan, Nederlandse ambassadeur te België: “Met alle uitdagingen waar zowel Nederland als België in de landbouw voor staan, is samenwerking in het bundelen van kennis en praktijk van groot belang. Dat de Vlaamse incubator Agropolis op die manier werk maakt van het voedsel van morgen is zeer inspirerend. Het is goed dat ook Nederlandse start-ups bij Agropolis de weg hebben gevonden van de grensoverschrijdende samenwerking. Willen wij als hoogtechnologische en kennisintensieve regio’s aan de top blijven, dan hebben wij elkaar nodig.”
Kwalitatieve en natuurlijke gewasbescherming
Een andere innovator die de delegatie een blik achter de schermen gunde, is IPM Impact, dat gespecialiseerd is in het beschermen van gewassen in de tuin- en landbouw. IPM staat voor Integrated Pest Management, een afkorting die allesomvattend is: de combinatie van nuttige organismen, selectieve pesticiden, monitoring en andere maatregelen zorgt voor een uniek cultuurbeheer waardoor het aantal chemische behandelingen wordt verminderd. Ook het aantal plaagniveaus worden hiermee sterk teruggedrongen.
Zaakvoerder Guido Sterk: “Met IPM Impact zetten we volop in op geïntegreerde en biologische bestrijdingen. Een kwalitatieve en vooral natuurlijke gewasbescherming is het einddoel. Ik verdiep me al meer dan 30 jaar in deze materie. In het begin van de jaren '80 ontstond er resistentie tegen bijvoorbeeld perenbladvlo en appelroestmijt. De bestrijdingsmiddelen die destijds werden gebruikt, hadden plots geen functie meer. Op dat moment ben ik me gaan toeleggen op natuurlijke vijanden. In 2014 ben ik me ook gaan toespitsen op biologische bestrijdingen in akkerteelt. De resultaten waren meteen heel positief.”
Met een team van vier wetenschappers is IPM Impact nu gevestigd op de site van Agropolis. "We hebben hier onze eigen hal met daarin zes cleanrooms die we gebruiken als laboratoria. Daarnaast zijn er onze proefvelden waar we drie tunnels hebben staan voor eigen onderzoeken. Het hoofddoel is het bekomen van een superieure gewasbescherming in vergelijking met de gangbare bestrijdingstechnieken."
"Naast landbouwkundige voordelen zien we echter ook heel wat ecologische voordelen. Zo deden we van 2017 tot 2023 tientallen proeven waarbij we zogenaamde 'bankerfields' aanlegden. Dankzij die bankerfields konden we de behandeling van gewasbeschermingsmiddelen bij bijvoorbeeld uien terugdringen van 15 à 20 tot 1, 2 of maximaal 3 keer. Tegelijk zorgden de bankerfields voor een spectaculaire boost van de biologische diversiteit. We zagen namelijk een sterke toename van hommel- en bijensoorten, zweefvliegen, dagvlinders, motten, gaasvliegen en onze-lieve-heersbeestjes", vertelt Guido enthousiast.
"Momenteel voeren we o.a. grote demonstratieprojecten uit op Agropolis, waarbij we naast de eerder genoemde voordelen ook streven naar een toename van akker- en weidevogels waarvan de aantal momenteel onder druk staan. Boeren zijn bereid om grond hiervoor af te staan, indien er een voordeel in schuilt naar gewasbescherming én imago toe. Er zit dus nog veel moois en positiefs voor de natuur in onze pijplijn."
Voor meer informatie:
Agropolis
www.agropolis-kinrooi.be