Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peperteler investeert in waterkwaliteit: “Je wilt een microbiologisch evenwicht opbouwen”

Tholen – Algenproblemen in zijn watersilo deden peperteler Arthur Mooijman zo’n zes jaar geleden besluiten in een plaatbeluchtingssysteem te investeren. Nu de peperteler uit Nootdorp er sinds 2021 ook een kas in Berkel en Rodenrijs bij heeft, is hij hier ook aan het investeren geslagen. Sinds maart van dit jaar draait ook hier een Oxybull-systeem van Agrona. Daarnaast werkt de teler ook met een ABR Bioreactor.

Waarom ik destijds voor een Oxybull gekozen heb? Arthur herhaalt de vraag bij een bak koffie in de kantine eind april. “Ja, dat kwam omdat ik ergens, ik weet niet meer precies waar, het woord ‘plaatbeluchting’ hoorde vallen. Toen ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik bij Nadir van Agrona uit.” Nadir is Nadir Laaguili. Hij levert waterbehandelingssystemen.

Het verhaal van Agrona sprak de teler aan. “Een helder filmpje over de werking hielp ook. Op dat moment had je nog niet zoveel beluchtingssystemen op de markt als nu.” In de kas in Nootdorp was Arthur al zo’n tien jaar aan het telen op het moment dat hij besloot te investeren in verbetering van het water in de silo. “Ik had al wel een drijfzeil op de silo liggen, maar dat werd vuil.”

Blik in de silo in Nootdorp

Algenprobleem
Na het installeren van de Oxybull moest de teler nog wel even geduld hebben. Het water was niet in één keer schoon. “Achteraf bezien had ik de silo eerst schoon moeten maken. Nu weet ik dat. Toen heb ik me dat niet voldoende gerealiseerd.” Het resultaat was dat, toen de bubbels begonnen te komen, ook het vuil los van de bodem bubbelde. “Dat gaf wel wat problemen. Later heb ik de silo alsnog schoon laten zuigen. Problemen met de filters die vuil raakten heb ik toen niet meer gehad.”

De hoofdreden voor de investering was destijds een algenprobleem. De Oxybull verhoogt ook het zuurstofniveau in het water. Heeft Arthur hier ook metingen voor gedaan? “Nee”, erkent hij. “Meten is weten, inderdaad, maar ik had destijds ook geen cijfers van het zuurstofniveau in de druppelslangen en dus ook geen vergelijkingsmateriaal. De hoofdzaak was echter het kwijtraken van de algen. En dat is goed gelukt.”

Nieuwe kas met grote wateropslag
In de winter van 2020-2021 liet de peperteler een kas in Berkel en Rodenrijs ombouwen om er pepers te kunnen gaan telen. De voormalige paprikatuin is dit jaar voor het derde seizoen in gebruik door Arthur. Zelf komt hij er niet dagelijks, met dank aan een goede bedrijfsleider op locatie. Wel viel het hem na verloop van tijd op dat het gewis er naar zijn smaak ‘niet fris genoeg’ bij stond.

De teler zocht de oorzaak in zuurstoftekort in het water. “Bij deze nieuwe kas hebben we wateropslag met een relatief groot volume. We hebben zowel silo’s als ondergrondse wateropslag. Omdat we echter weinig water geven, zeker in de winterperiode, is het een uitdaging om het water vitaal te houden. Door nu te gaan beluchten, zal dit beter gaan.”

Microbiologisch evenwicht
De tweede Oxybull van de teler is in de silo in Berkel en Rodenrijs geplaatst in maart. Een ABR Bioreactor van Agrona draaide er al wel. “Na het eerste teeltjaar hebben we hier afscheid genomen van de UV-installatie die er nog stond. Dat kwam omdat we toen ook op organisch substraat zijn gaan telen. Daar past volgens mij ook weerbaar telen bij, met microbiologie.”

Arthur is van mening dat bij het telen op organisch substraat ook een andere manier van waterbehandeling hoort. “Je wilt een microbiologisch evenwicht opbouwen.” Hij gebruikt hiervoor het product AG-STIM, een biostimulant. Nog in zijn tijd als komkommerteler, inmiddels ruim tien jaar geleden (Arthur schakelde om in de periode na de EHEC-crisis), teelde hij al eens met gebruik van biostimulanten. “Dat leverde toen al goede resultaten op, waaronder een twintig procent afname van meststoffen.”

Daarnaast ziet de teler in periodes met sterk wisselend weer, terwijl de plant zwaar beladen is, nog steeds witte wortels. “De planten hebben geen last van slechte pathogenen. Wij gebruiken daarom ook niets tegen ‘wortelziekten’.” Sinds 2016 is Kwekerij Mooijman volledig over op pepers.


ABR Bioreactor bij Kwekerij Mooijman

Minder last van luis
In Nootdorp teelt Arthur deels op perliet en deels op organisch substraat. De keuze voor het soort substraat verschilt voor de teler per soort. In totaal teelt Kwekerij Mooijman negen soorten. Ook waar de teler de soorten precies in zijn kas teelt, verschilt. Sommige hoekjes, die kouder of iets donkerder zijn, lenen zich voor speciale soorten. Qua voedingsrecept geldt dat de teler een middenweg moet kiezen. In Nootdorp heeft de teler wel verschillende kraanvakken.

Het doel in de peperteelt, op beide locaties, is uiteindelijk een zo goed en gezond mogelijk gewas. De laatste investering moet daar ook aan bijdragen. Vorig jaar zag de teler in Berkel en Rodenrijs al wel effect van zijn keuzes en investeringen. In ‘luisjaar’ 2022 had hij in Nootdorp problemen, en in Berkel veel minder. Hij ziet een relatie met een weerbaarder gewas, de plant lijkt veel ‘harder’ te zijn, al wijst hij er ook op dat het altijd ook een combinatie van factoren is.

Een ding is echter zeker: investeer je niet, dan kun je ook geen stappen blijven zetten. Dat wil Arthur wel graag, en het lukt hem naar eigen zeggen ook al jaren goed. “Je probeert altijd je productie van het jaar ervoor te overtreffen. In Nootdorp is dat sinds de start met de peperteelt in 2012 goed gegaan en in Berkel zijn we ook goed op weg.”

Voor meer informatie:
Nadir Laaguili
Agrona B.V.
+ 31 (0) 6 21515915
+ 31 (0) 10 7371451
info@agrona.nl
www.agronagroup.com


Kwekerij Mooijman B.V.
Oudeweg 18
2631 CG Nootdorp
info@kwekerijmooijman.nl
www.kwekerijmooijman.nl