Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sproeiverbod voor aardappel- en tomatentelers om bacterie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft voor aardappel- en tomatentelers in delen van Limburg een sproeiverbod afgekondigd, omdat er bruinrot in het oppervlaktewater zit. Omroep Horst aan de Maas meldt dat bruinrot een bacterie is die hele teelten kan vernietigen en dat de ziekte zich verspreidt via het water.

Kaart gepubliceerd
De NVWA heeft een kaart gepubliceerd waarop te zien is in welke wateren bruinrot voorkomt. In Limburg gaat het om drie gebieden. In het uiterste noorden van de provincie geldt een sproeiverbod in het gebied langs de Maas, van Molenhoek tot en met de A77. Ook verder stroomopwaarts langs de Maas is de bruinrotbacterie ontdekt, grofweg van Arcen tot Maasbracht en richting de Duitse grens.

Voor aardappel- en tomatentelers langs de Brabantse grens geldt eveneens een sproeiverbod, van Nederweert naar Panningen en Venray.

Negen provincies
Limburg is niet de enige provincie waarin bruinrot in bepaalde gebieden in het water is gevonden. In negen provincies geldt lokaal een sproeiverbod. Alleen in Flevoland, Zeeland en Gelderland, met uitzondering van het Rivierengebied, geldt nergens een verbod. De NVWA heeft de gebieden afgebakend nadat watermonsters aantoonden dat er bruinrot voorkwam. Dergelijke watermonsters worden elk jaar genomen om verspreiding van bruinrot tegen te gaan.

Er wordt op dit moment heel veel gesproeid door landbouwers wegens de aanhoudende droogte. Volgens Wetterskip Fryslân controleert de NVWA of telers zich aan het verbod houden. Bruinrot in het water is niet gevaarlijk voor mensen.

Bron: Omroep Horst aan de Maas

Publicatiedatum: