Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horticoop investeert in CO2-afvangtechnologie Skytree

Investeringscoöperatie Horticoop investeert in Skytree, een onderneming die zich richt op een innovatieve technologie om CO2 uit buitenlucht af te vangen, de zogenaamde ‘Direct Air Capture’-technologie.

Steven van Nieuwenhuijzen, CEO van Horticoop (links) en Rob van Straten, CEO van Skytree naast een Skytree DAC unit

De glastuinbouwsector staat met de energietransitie die moet leiden tot reductie van CO2-emissie voor een complexe uitdaging. Om een klimaatneutrale glastuinbouwsector zonder aardgas te realiseren moet de voor de teelt benodigde CO2 uit andere bronnen dan gas komen. Naar schatting gaat dat om ruim 2,5 Mton CO2. Op dit moment wordt circa 0,6 Mton CO2 geleverd via het OCAP-netwerk of in vloeibare vorm met vrachtwagens, maar de leveringszekerheid daarvan fluctueert. Om een stabiele aanvoer van de voor teelt benodigde CO2 te waarborgen, zonder dat dat ten koste gaat van verduurzaming van de sector, wordt gekeken naar CO2-afvangst uit buitenlucht.

De basis voor deze Skytree-technologie is jaren geleden bij ESA (European Space Agency) in Noordwijk gelegd, en sinds 2014 door Skytree verder ontwikkeld voor praktische toepassingen zoals in de glastuinbouw. Steven van Nieuwenhuijzen, CEO bij Horticoop: “Om gewassen in de glastuinbouw op een duurzamere manier te laten groeien, is het essentieel om CO2 te verkrijgen uit andere bronnen dan de verbranding van aardgas. Wij zien in dat domein Skytree als een bedrijf vol potentie, dat in staat is om direct air capture met veelbelovende technologie tot een succes te maken. Door in Skytree te investeren wordt Horticoop nauw betrokken bij dit belangrijke onderwerp; een logische en zeer wenselijke uitbreiding van ons portfolio als investeringscoöperatie.”

Rob van Straten, CEO van Skytree: “We richten ons in eerste instantie op de Nederlandse glastuinbouw omdat hier momenteel enorme hoeveelheden CO2 vanuit fossiele brandstoffen worden gebruikt waardoor miljoenen tonnen CO2 jaarlijks in de atmosfeer terechtkomen. Dat kan worden voorkomen door de benodigde CO2 ter plaatse uit de buitenlucht te halen.”

Voor meer informatie:
Skytree
www.skytree.eu


Horticoop
www.horticoop.nl

Publicatiedatum: