Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Logische vervolgstap na investering in aardwarmte”

Hoogweg Paprikakwekerijen krijgt zonnepanelen

Tholen - 32.000 zonnepanelen met op een zomerdag een elektriciteitsproductie van 18 megawatt. Dat zijn serieuze cijfers die horen bij de installatie van zonnepanelen bij Hoogweg Paprikakwekerijen. Telerscoöperatie Oxin Growers investeert bij diverse leden in zonnepanelen waaronder bij Hoogweg.

Speciale verankering op bassin
Bij Hoogweg gaat het om een installatie op zowel waterbassins als op de daken van de verwerkingshallen. Er is bij Hoogweg sprake van een 50-50 verdeling van de panelen over de bassins en de daken van de verschillende gebouwen. Op de waterbassins is gekozen voor een systeem dat dit voorjaar door ZonopWaterbassin.nl (Aquasol Solar) in samenwerking met Genap op de markt is gebracht. De lokale leverancier Zonnegilde levert alle panelen, ook die voor op de constructie voor zonnepanelen op water.

Tegelijk met Hoogweg is er ook bij twee andere leden van telerscoöperatie Oxin Growers voor zonnepanelen op water van ZonopWaterbassin.nl (Aquasol Solar) gekozen. Bijzonder aan de projecten is dat de panelen op een speciale manier verankerd zijn.

"Dankzij het ankersysteem komt er nog veel minder licht in het bassin", legde Willem Verwoerd uit tijdens tuinbouwbeurs HortiContact. "Dat voorkomt algengroei. Een bijkomend voordeel is dat de teler er bij plaatsing van het ankersysteem een nieuw taluddoek bij krijgt. In dat doek zit het ankersysteem geïntegreerd."

Willem Verwoerd van Zon op Waterbassin en Chretien Hendriks van Genap op HortiContact 2023 bij het in samenwerking ontwikkelde systeem. Op de voorgrond zit het taluddoek als anker vast aan de drijvende zonnepanelen.

Elektriciteit ook verduurzamen
“Betere waterkwaliteit in de bassins is een mooi bijkomend voordeel”, zegt Hans Olsthoorn, financieel directeur bij Hoogweg Paprikakwekerijen, gevraagd naar het systeem voor zonnepanelen op water. De paprikateler is bekend van hun inspanningen om kassen duurzaam te verwarmen.

Hoogweg investeerde in een aardwarmte-installatie. Fase twee werd eind vorig jaar in gebruik genomen. “We gebruiken ook warmtepompen om optimaal terug te koelen.” De zonnepanelen dragen bij aan het verduurzamen van het elektraverbruik van de warmtepompen.

De elektriciteitsproductie van de zonnepanelen wordt ingezet voor de aardwarmte-installatie, maar ook voor onder meer koelinstallaties, sorteer- en verpakmachines en overige bedrijfsstroom. Er wordt niet belicht.

Gasrestjes en e-boiler
De zonnepanelen leveren niet 24/7 elektriciteit op. “We zullen voor ’s nachts ook nog wel een beetje stroom moeten inkopen”, zegt Hans. “Een andere optie die we toepassen is om het aardgas dat bij aardwarmtewinning ook naar boven komt te bufferen en ’s nachts te verbranden met onze wkk’s. Op die manier wekken we warmte op, maar ook elektriciteit. Zowel de warmte als de elektriciteit kunnen we gebruiken.”

De elektriciteit die Hoogweg niet gebruikt, zal uiteindelijk omgezet worden in warm water. Oxin Growers plaats bij dit bedrijf ook een e-boiler. Hiermee kan warmte gebufferd worden welke ’s nachts ingezet kan worden in de kas.

Het verduurzamen van het elektriciteitsverbruik is voor de paprikateler met 160 hectare kas een logische vervolgstap op het met onder meer aardwarmte verduurzamen van het energiegebruik. Helemaal sluitend is het energieverhaal na de installatie van de panelen, die eerdaags start en doorloopt tot eind september, niet. “Een laatste puzzelstukje zou nog windenergie kunnen zijn”, weet Hans. Concreet is dat nog niet. “Het laatste stukje duurzaamheid is het meest lastig.” Zeker is wel, dat er met dit project weer een grote stap is gezet.

Voor meer informatie:
Hoogweg Paprikakwekerijen
www.hoogweg.nl





Willem Verwoerd
Zon op Waterbassin
Honderdland 226
2676 LV Maasdijk
Tel.: +31 (0)6 415 14 033
[email protected]
www.zonopwaterbassin.nl