Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aysa groothandel Bremen over de handel in kasgroenten

"Vanwege de inflatie wordt er nog meer met de prijzen gespeeld"

Op de Duitse groothandelsmarkten bepalen Hollandse kasgroenten rond deze tijd van het jaar het aanbod. "De groothandelsprijzen zijn naar tevredenheid, maar met het oog op de gestegen productie- en energiekosten voor de tuinder nog altijd te laag. De paprika- en tomatenprijzen zijn nog in orde en relatief stabiel, de komkommerprijzen daarentegen zijn in de voorbije 5-6 weken behoorlijk gezakt", meldt Ali Arslan van Aysa Großhandel op de groothandelsmarkt in Bremen.

De prijsconcurrentie op de plaatselijke vroegmarkt is ondertussen extremer geworden, ziet Arslan. "De markt is zeer competitief, er wordt met name vanuit Spanje en Turkije veel goedkope kasgroenten aangeboden. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken, dat er vanwege de inflatie nog meer met de prijzen gespeeld wordt, wat met name bij de volume-artikelen zoals kasgroenten tot uiting komt."


Prominent-tomaten

Niettemin is de toevoer vanuit Nederland en daarmee het aanbod sinds het begin van het seizoen goed. Arslan: "Door de energiecrisis kwam het seizoen pas begin april echt in gang, terwijl we in andere jaren al in de eerste helft van maart volop Hollands product konden aanbieden. Over de gehele linie verliep de overgang van het Spaanse naar het Nederlandse seizoen zonder noemenswaardige tekorten of opvallendheden."


Turkse mini-groente

Tijdrovende grenscontroles beïnvloeden import
Naast kasgroenten behoren ook Spaanse kruiden en Turkse mini-groente en pepers tot het standaardaanbod van de firma Aysa. "Spaanse kruiden zijn een bestendig marktsegment gebleken. Dit loopt continu goed door bij stabiele, acceptabele prijzen zonder uitschieters. Ons Turkse gamma, waartoe ook de veelgevraagde Sivri-pepers behoren, kunnen we grotendeels jaarrond aanbieden. Het enige probleem dat steeds weer terugkomt, zijn de tijdrovende grenscontroles aan de Turks-Bulgaarse grens. In het uiterste geval blijven vrachtwagens tot wel 10 dagen noodgedwongen aan de grens staan, wat natuurlijk funeste gevolgen heeft voor de kwaliteit van onze importhandel."

Tot zijn voornaamste afnemers behoren kiosken, etnische supermarkten en restaurants in de regio Bremen, tot aan Osnabrück in het zuiden en Hamburg in het noorden. Het bedrijf heeft daarbij vooral naam gemaakt als leverancier van groenteproducten. "Dat betekent echter niet dat we uitsluitend groenten verhandelen, we bieden onze klanten daarnaast ook citrus, druiven of kaki's als de mogelijkheid zich voordoet", zegt Arslan tot slot.

Meer informatie:
Ali Arslan
Aysa Lebensmittel Großhandel - Import/Export
Großmarkt Bremen
Tel: +31 615120036
[email protected]