Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet transportsector 4,4 procent hoger in eerste kwartaal 2023

De omzet van de Nederlandse transportsector was in het eerste kwartaal van 2023 4,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is minder groot dan in voorgaande kwartalen. Dit komt door een lagere omzetstijging in meerdere deelmarkten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van 2023 was de omzet van de luchtvaartsector 34,4 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet steeg minder sterk vergeleken met de kwartalen in 2022. De omzetstijging was toen groter als gevolg van geldende coronamaatregelen in 2021; er werd weinig gevlogen.

Ook in de dienstverlening voor de luchtvaart steeg de omzet in het eerste kwartaal van 2023; met 18,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet nog met 183,7 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Omzetstijging zeevaart neemt af
In het eerste kwartaal van 2023 was de omzet in de zee- en kustvaart 5,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van de deelmarkten laad- en losactiviteiten en expediteurs daalde met respectievelijk 2 en 12,1 procent. Dit komt doordat de prijzen van het zee- en kustvaartvervoer minder hard zijn gestegen vergeleken met eerdere kwartalen. In het eerste kwartaal van 2023 stegen de prijzen van het zee- en kustvaartvervoer met 8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een jaar eerder was dit nog 42 procent.

Verwachtingen voor de transportsector
In het eerste kwartaal van 2023 verwacht bijna 64 procent van de ondernemers in de transportsector dat de omzet in het tweede kwartaal van 2023 hetzelfde blijft als een kwartaal eerder, 29 procent verwacht dat de omzet zal stijgen. Iets meer dan 7 procent rekent erop dat de omzet gaat dalen.

88 procent van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen komend kwartaal gelijk blijven. 8 procent verwacht dat de prijzen stijgen en 3 procent denkt dat de prijzen gaan dalen.

Hoogste aantal faillissementen sinds tweede kwartaal 2020
In het eerste kwartaal van 2023 werden 61 bedrijven in de transportsector failliet verklaard. Dit was het hoogste aantal faillissementen sinds het tweede kwartaal van 2020.

Minder vacatures in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van 2023 stonden 18 duizend vacatures open in de transportbranche. Dit is het tweede kwartaal op rij waarin het aantal vacatures afnam. Daarvoor steeg het aantal vacatures sinds het laatste kwartaal van 2020 onafgebroken.

Bron: CBS

Publicatiedatum: