Tijdelijke transportschaarste voor teruglevering van elektriciteit in Waddinxveen

De regionale netbeheerder Stedin kondigt op 6 juni 2023 bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) congestie aan voor het terugleveren van energie in Waddinxveen. Dit betekent dat nieuwe aanvragen, voor het terugleveren van elektriciteit, opgewekt door bijvoorbeeld grote zonnedaken en warmtekrachtkoppelingen (WKK's), in dit gebied op de wachtlijst komen. Op de website van Stedin in te lezen dat deze situatie blijft gelden totdat het lokale elektriciteitsnet is uitgebreid, eind 2025.

Tegelijk met de aankondiging start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor die tijd meer ruimte op het net kan worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen.

Wachtlijst voor grootverbruik
In een gebied is sprake van congestie als (nieuwe) klanten meer netcapaciteit vragen dan op dat moment beschikbaar is op het lokale elektriciteitsnet en de netbeheerder niet in hetzelfde tempo het net kan uitbreiden. De krapte op het elektriciteitsnet in Waddinxveen betekent dat Stedin nieuwe klantaanvragen voor transportvermogen, groter dan 3x80 ampère (grootverbruik) met betrekking tot het terugleveren van energie, op een wachtlijst plaatst. Dit transportvermogen is te vergelijken met een bedrijfsdak met zo’n 200 zonnepanelen. Ook grootschalige duurzame opwek is dus tijdelijk niet mogelijk.

De huidige krapte heeft geen gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen (kleinverbruik), zij kunnen duurzame energie blijven opwekken en terugleveren aan het net. Verder heeft het geen gevolgen voor de bestaande RES-ambitie van de regio Midden-Holland.

Congestiemanagementonderzoek
Deze situatie geldt in ieder geval totdat de resultaten van het congestiemanagementonderzoek bekend zijn. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar alternatieve – flexibele –oplossingen om extra transportcapaciteit te creëren, zodat er ruimte ontstaat voor andere klanten. Bijvoorbeeld door grote elektriciteitsproductie-installaties, zoals windparken, zonneparken of WKK’s tijdelijk af te schakelen op piekmomenten. Het onderzoek duurt zes tot negen maanden. Daarin doet Stedin een technische analyse en de uitvraag van flexibel elektriciteitsvermogen aan de markt.

Oproep: dringend flexibel elektriciteitsvermogen nodig
De afgelopen jaren zijn in hoog tempo grootschalige zonnedaken gerealiseerd in Waddinxveen. Daarnaast worden er het laatste jaar in de gemeente WKK's ingezet, juist op momenten dat ook de zonnedaken energie terugleveren. Dat zorgt voor een enorme piekbelasting op het net. De uiteindelijke oplossing voor de krapte is versterking van het lokale net via een nieuw hoogspanningsstation in Zuidplaspolder, dat naar verwachting eind 2025 gereed is.

Stedin bouwt bijbehorende verdeelstations.Het nieuwe hoogspanningsstation biedt circa 30 MVA (megavoltampère) extra vermogen voor de regio. Dat staat ongeveer gelijk aan het piekvermogen wat de gemeentes Waddinxveen en Zuidplas op dit moment samen aan elektriciteit afnemen. Of pakweg drie keer het vermogen van zonnepark Zuidplas in Zevenhuizen.

Tot het zover is, is Stedin dringend op zoek naar klanten en marktpartijen in de omgeving van Waddinxveen, die met flexibele oplossingen en tegen vergoeding helpen het elektriciteitsnet op een veilige manier toegankelijk te houden. Bedrijven kunnen flexibel regelvermogen aanmelden via de website van Stedin. Zo kunnen tuinders met een WKK, die al een transportovereenkomst met Stedin hebben, seizoensgebonden afspraken maken om de piekbelasting in het net te voorkomen. Op die manier benut men samen slimmer de capaciteit van het elektriciteitsnet.

Kaart van congestiegebied Waddinxveen. Een vergrote afbeelding is hier te bekijken.

Bron: Stedin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.