Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Kiening, Gemüsebau Kiening aus Karlsfeld:

"De handel in kaskomkommers is momenteel een ramp"

"Op dit moment hebben we nog 14 tot 15 pallets kaskomkommers staan die we niet kunnen verkopen. De weken ervoor hadden we soortgelijke problemen. Terwijl de horeca zo goedkoop mogelijk wil inkopen, laat de verkoop in de retail ook veel te wensen over. Zelfs de klanten die de weekmarkten bevoorraden, hebben over het algemeen te maken met een terughoudender vraag," zegt groenteteler en directeur Georg Kiening van het gelijknamige groentebedrijf eind vorige week. "De handel in kaskomkommers is momenteel rampzalig." Kiening is in week 13 begonnen met het planten van de komkommers. 


Georg Kiening

Groenten uit vollegrond verkopen beter
Daarentegen, zegt hij, kan hij zeker betere cijfers melden voor de vollegrondsteelt, vooral voor sla. "Dit is deels te danken aan het feit dat een grote concurrent zijn productie dit jaar heeft stopgezet." Toch is de verkoop lager dan in voorgaande jaren, zegt hij. "We hebben 15 hectare beschikbaar voor buitenteelt. In de kas telen we op één hectare voornamelijk komkommers, tomaten en kruiden in potten. Maar onze onderneming wordt over het algemeen gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan producten." Daarnaast is radijs een groente waarnaar de vraag van jaar tot jaar afneemt en waarvan de teelt op de lange termijn dienovereenkomstig wordt verminderd."

Ondanks de hoge teeltkosten zijn de prijzen bij Gemüsebau Kiening niet gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, maar zelfs met vijf tot zes procent gedaald. "Zodra we onze tomaten kunnen aanbieden, zullen we ook weer een betere omzet kunnen genereren. We hebben vooral speciale rassen zoals gele tomaten en verschillende vleestomaten in ons assortiment, die zich ook qua prijs onderscheiden van de conventionele trostomaten."

Vakkundig personeel is moeilijk te vinden
Hij beoordeelt de stemming in de Gärtnerhalle van de groothandelsmarkt in München als somber. "Dat komt natuurlijk ook doordat velen rond Pinksteren op vakantie zijn. Daarom is het te hopen dat de mensen in de zomer thuisblijven en de koopkracht dan ook weer toeneemt." Als de situatie echter niet verbetert, verwacht Kiening dat hij enerzijds zijn areaal moet verkleinen en anderzijds zich meer zal toeleggen op rechtstreekse verkoop. "De verkoop in onze boerderijwinkel gaat zeker goed. Maar het is moeilijk om bekwaam personeel te vinden. Maar dit is een probleem waar veel bedrijfstakken mee te maken hebben."

Kiening was ook kritisch over de productieomstandigheden hier: "De hoge kosten en de extra regelgeving van de huidige regering leiden tot concurrentieverstoring waar buurlanden als Nederland of Polen geen last van hebben. Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we kunnen kiezen tussen olie pallets en gas voor verwarming. Hierdoor kunnen we zo goedkoop mogelijk produceren en de verwarming zo regelen dat er niets bevriest."

Voor meer informatie:
Georg Kiening
Gemüsebau Kiening GbR
Bajuwarenstraße 6
D-Karlsfeld, Duitsland
Tel.: +49 8131 25055
[email protected]     
www.kiening-gemuese.de/betrieb

Publicatiedatum: