Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
overname door Canadezen afgeketst

Delphy blijft onafhankelijk

Delphy Groep heeft besloten het proces van overname door het Canadese bedrijf AgriFORCE Growing Systems Ltd te beëindigen. Het beursgenoteerde AgriFORCE is het afgelopen jaar in beeld gekomen door een reeks bijzondere voorgenomen investeringen kriskras door de internationale tuinbouwsector. Delphy maakt hier dus geen deel meer van uit. 

De overname door de beursgenoteerde partij AgriFORCE werd in februari 2022 aangekondigd. Delphy zou onafhankelijk blijven opereren en er stond na afronding een onderzoeksfaciliteit in Noord-Amerika op de agenda. Vorige maand kondigden de partijen aan iets langer, tot eind juli, voor de overname nodig te hebben om de administratieve details af te ronden. 

De aandeelhouders van Delphy Groep hebben echter geconcludeerd dat de samenwerking niet brengt wat ervan verwacht werd. “De Delphy ’25 strategie is altijd leidend geweest bij dit overname proces. We komen tot de conclusie dat overname door Agriforce onvoldoende bijdraagt om onze strategie verder te ontwikkelen”, aldus CEO Delphy Groep BV Jacco van der Wekken. Delphy 25 is het strategische programma dat vijf jaar richting geeft aan het bedrijf. 

“We hebben de laatste jaren als Delphy Groep een consistente groei in de markt met goede financiële resultaten laten zien. Daarmee hebben we een solide basis gelegd voor de doorgaande ontwikkeling van Delphy Groep. We geven die ontwikkeling op eigen kracht zelf verder vorm.”

Jacco van de Wekken

AgriFORCE
Het Canadese bedrijf AgriFORCE is in korte tijd opgevallen door een aantal voorgenomen acquisities in de tuinbouw. Het bedrijf meldde vorig jaar, enkele weken na de aankondiging van de acquisitie van Delphy, ook de voorgenomen overname van het Belgische opkweekbedrijf Deroose. "We kunnen de hele waardeketen bedienen, van jonge planten tot de consument", vertelde AgriFORCE CEO Ingo Mueller destijds. "We willen met onze groep de waarde van planten en voedselsystemen door de keten heen ontsluiten." 

In september werden ook de bouw van een tuinbouwcampus en een teeltproject in Barbados aangekondigd, maar vanwege financiële redenen zijn deze plannen geannuleerd. "We focussen ons op projecten die naar verwachting op korte termijn positieve cashflow zullen genereren en onze bedrijfskosten en toekomstige investeringsplichten zullen verminderen", verklaarde het bedrijf toen. In januari deelden ze mede het Amerikaanse zachtfruitbedrijf Berry People te willen kopen. 

Kracht van Delphy
CEO Ingo Mueller: "Hoewel we teleurgesteld zijn dat we onze inspanningen om de Delphy Group over te nemen, moeten beëindigen, was dit de verstandige beslissing. Belangrijk is dat we een zeer rigoureus proces hebben voor het uitvoeren van fusies en overnames. Na meer dan een jaar van samenwerking en betrokkenheid bij Delphy's strategische groeiplannen, blijven we overtuigd van de kracht van kennis en de waarde die Delphy zijn klanten biedt. We hopen een manier te vinden om samen te blijven werken en de samenwerking op een later moment opnieuw te bekijken."

Hij geeft aan dat het bedrijf de huidige, agressieve fusie- en overname strategie vervolgt. "Dat doen we waar we geloven dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn om ondergewaardeerde, groeiende en zeer synergetische bedrijven over te nemen, inclusief maar niet beperkt tot de eerder aangekondigde bedrijven. We kijken ernaar uit om verdere updates te geven over de voortgang van deze alternatieve transacties, die naar onze mening uiteindelijk veel meer waarde voor onze aandeelhouders zullen opleveren."  

Strategische partners voor Delphy
Nu deze overnamepoging is beëindigd, sluit Van der Wekken echter niet uit dat er in de toekomst wordt samengewerkt met partners met wie ze gezamenlijk Delphy, op basis van de strategie, verder kunnen uitbouwen.

”We voorzien een sterke groei de komende jaren. Er is wereldwijd een grote vraag naar de praktische kennis die Delphy met haar partners ontwikkelt en implementeert. Hierbij spelen consultancy, digitalisering, onderzoek & innovatie, Internationalisering, trainingen en projecten een leidende rol.“

Voor meer informatie:
Jacco van der Wekken
Delphy
Tel.: +31 (0)317 49 15 78
[email protected]
ttps://delphy.nl