Virolux van Agriplast (Italië)

Insecten verwarren met speciale folie

Het beheersen van de verspreiding van virussen (bijvoorbeeld het New Delhi-virus op courgettes) is een van de grootste problemen waarmee een teler tijdens een teeltcyclus wordt geconfronteerd: een teveel aan met virus geïnfecteerde planten kan de resultaten van een oogst ernstig in gevaar brengen. 

Courgettes in de beschermde teelt 

Zoals bekend vindt de overdracht van virussen in een gewas voornamelijk plaats via vectorinsecten (Bemisia tabaci en andere), die zich van de ene plant naar de andere verplaatsen en deze infecteren.

Agriplast, een Italiaanse fabrikant van plastic folie, heeft na diepgaande studies een folie ontwikkeld die een tussenruimte creëert en die in staat is "het licht uit te doen" voor insecten, waardoor hun bewegingen aanzienlijk worden verminderd. Deze insecten, de veroorzakers van de overdracht van virussen, oriënteren zich via specifieke lichtfrequenties. Als die er niet zijn, verliezen ze volledig hun gezichtsvermogen en hebben ze grote moeite om zich voort te bewegen.

Onderaan de foto zie je de Virolux-folie van Agriplast

Op basis van deze eigenaardigheid van insecten heeft Agriplast Virolux ontwikkeld, een fotoselectieve folie die een tussenruimte creëert en die de lichtstraling blokkeert in de frequenties die nuttig zijn voor de oriëntatie van insecten, zonder dat planten lichtinval verliezen die ze nodig hebben om zich correct te ontwikkelen. 

Machines voor de productie van plastic folies

Na verschillende tests, die werden uitgevoerd volgens wetenschappelijke methodes, werd duidelijk dat Virolux de verspreiding van virussen bijna volledig belemmert.

Naast de antiviruswerking heeft Virolux ook de voordelen van de andere tussenruimtefolies van Agriplast: een zeer geringe dikte en uitzonderlijke transparantie die de lichtstralen doorlaat en de kas tegelijkertijd perfect thermisch isoleert.

De fabriek van Agriplast in Vittoria, Sicilië

De antivirusbehandeling aanwezig in Virolux kan ook worden toegepast op folies voor het afdekken van kassen. Er moet echter aan worden herinnerd dat deze behandeling, naast het verstoren van de insectenvectoren van virussen, ook de activiteit van bestuivende insecten kan beïnvloeden. Daarom is de oplossing van de folie die een tussenruimte creëert praktischer, gezien ze gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kan worden. 

Voor meer informatie:
Agriplast S.p.A.
Via Filippo Bonetta 35
97109 Vittoria (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 997211
enrico.garrasi@agriplast.com
https://www.agriplast.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.