Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorlopig niet, verwacht Joost Derks van Ibanfirst

Is de dominantie van de dollar tanende?

Tholen - Onlangs liet Bloomberg weten dat de Chinese yuan de Amerikaanse dollar - dé handelsmunt bij uitstek - als meest verhandelde munt in Rusland heeft vervangen. Dat gecombineerd met de huidige geopolitieke spanningen gaf nieuwe voeding aan de vraag of de dominantie van de dollar tanende is. Hoewel hij ziet dat de Chinese yuan in opmars is, verwacht Joost Derks, valutaspecialist bij Ibanfirst, niet dat de dollar voorlopig aan invloed zal inboeten. Dat vertelt hij in vakblad Primeur.

Hij geeft aan dat er diverse redenen zijn waarom de dollar voorlopig wel de standaard in de wereld zal blijven. Zo is het overgrote deel van de mondiale schuldenlast uitgegeven in USD, die uiteraard ook weer in USD moet worden afgelost en dus aanzet tot vraag naar dollars. “Niet alleen in de VS zelf, maar ook in Europa, Azië en ontwikkelingslanden worden leningen in dollars uitgegeven. Dat geldt zelfs voor China. De aanleg van de Nieuwe Zijderoute wordt deels met dollarleningen gefinancierd.”


Joost Derks van Ibanfirst voorziet dat de invloed van de dollar voorlopig nog niet tanende is

Militaire en financiële banden
Maar ook het militaire overwicht van de VS blijkt een rol te spelen. “Hoe sterker de militaire banden van een land met de VS, hoe meer dat land ook gerelateerd is aan de Amerikaanse dollar en enigszins daarvan afhankelijk is.” Dit blijkt uit onderzoek van de centrale bank van de VS naar wereldwijde dollarbetalingen.

Joost geeft aan dat alle dollarbetalingen die waar dan ook in de wereld worden gedaan – ook die om bijvoorbeeld de bestelling vanuit Nederland bij AliExpress te voldoen – via een Amerikaanse bank lopen. “Uit deze data komt naar voren dat 75 procent van alle wereldwijde USD-reserves in handen is van landen met sterke militaire banden met de VS. De afhankelijkheid van de dollar gerelateerd aan de militaire afhankelijkheid is heel sterk.”

RMB in opkomst
Dat neemt niet weg dat Joost ziet dat de Chinese renminbi in opkomst is. “Steeds meer Europese landen krijgen toegang tot de Chinese markt en steeds meer bedrijven kunnen in RMB betalen en dat zal verder toenemen.” Hij verwacht echter dat de beperkte liquiditeit van de renminbi – die overigens is gekoppeld aan de dollar – en de controle die China wenst over de eigen kapitaalrekening, een verdere opmars van de RMB voorlopig zullen belemmeren. “Zolang dat een gesloten systeem is, gaat de Chinese valutamarkt niet open en kan de yuan niet, zoals de USD, vrij verhandeld worden.”

Om het huidige verschil in handel tussen in dollars en renminbi’s te duiden geeft Joost aan dat de rentederivatenhandel in renminbi per dag een waarde heeft van ongeveer 30 miljard dollar; in USD wordt dat bedrag in 20 minuten omgezet. “In 2022 werd evenveel gehandeld in renminbi’s als in dollars in 1992. Dat is een verschil van ongeveer 30 jaar.” Hoewel hij ziet dat het bedrijfsleven de yuan omarmt, verwacht hij dat de markt beperkt zal blijven zolang China de controle wil houden over hun eigen valuta. “Dat heeft in China heel veel tijd nodig. De rol van de Chinese munt wordt langzaamaan groter, dat gaat daar heel mondjesmaat.”

Euro momenteel in het voordeel
Voorlopig ‘gewoon’ nog verder met de vertrouwde dollar dus. Wat betekent dat voor de AGF-sector? “De dollar is momenteel wat verzwakt ten opzichte van de euro. Dat komt omdat de renteverschillen tussen de USD en EUR wat kleiner worden in het voordeel van de euro.” Joost laat weten dat na de forse stijging van de dollar vorig jaar als gevolg van de sneller stijgende rente in de VS, nu weer een teruggaande beweging zichtbaar is.

“De rente in de VS is nog steeds hoger dan in Europa, maar wordt kleiner na wat begin mei naar verwachting voorlopig één van de laatste renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zal zijn. Terwijl ik denk dat de ECB nog niet klaar is.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
iBanFirst
Weena 308
3012 NJ Rotterdam
T: +31 85 808 1102
E:[email protected]
W: www.nl.ibanfirst.com