Koppert en De Bruycker Agro hebben gisteren gezamenlijk het Outdoor Experience Centre geopend. Op de 100 hectare van dit akkerbouwbedrijf wordt zowel gangbaar als biologisch geteeld. Als onderdeel van zijn Integrated Pest Management-systeem maakt de teler gebruik van de oplossingen van Koppert. Om te ervaren hoe dat werkt en wat het oplevert, trekken bezoekers aan het Outdoor Experience Center het veld in om de biologische gewasbescherming in de praktijk aan het werk te zien.
Een bedrijf, geen proeftuin
“Je komt terecht op een echt bedrijf, niet in een proeftuin”, vertelt Koen de Bruycker, eigenaar van De Bruycker Agro in Dronten, Flevoland. “Ons belang is om dingen goed te doen. We investeren alleen in oplossingen die waarde toevoegen. Na positieve ervaringen met Koppert’s producten in wortelen, passen we nu we zoveel mogelijk oplossingen toe binnen de teelten die we hebben. Het boeken van resultaten staat voorop, maar we dragen ook graag bij aan het doel van Koppert om meer groene oplossingen op de markt te brengen. Daarvoor is het belangrijk dat collega-telers, maar ook partners en mensen die dicht bij de politiek staan ervaren hoe biologische gewasbescherming werkt in de praktijk. Zeker nu steeds meer chemische producten aan banden worden gelegd, terwijl de toelating van biologische middelen erg traag verloopt.”
Het bedrijf van de Bruycker is daar bij uitstek voor geschikt, vertelt Lauren Holtslag, manager Agri bij Koppert Nederland. “Het bedrijf is uniek vanwege de grote diversiteit aan gewassen en combinatie van gangbare en biologische teelt”, aldus Holtslag. “Daardoor kunnen we veel laten zien en uitleggen hoe onze oplossingen passen binnen bestaande IPM-systemen.”
Tegen ziekten en plagen en vóór optimale prestaties
De oplossingen die worden toegepast hebben verschillende doeleinden. In wortelen, spinazie en pastinaken wordt Trianum ingezet tegen bodemziekten. In suikermaïs en sojabonen worden nematoden toegepast als natuurlijke vijand van plagen zoals de bonenvlieg, en in uien dragen deze nuttige insecten bij aan de bestrijding van de uienvlieg. Voor de bestrijding van trips in diverse gewassen wordt een combinatie van nuttige insecten en bankerplanten gebruikt. Ook te zien op het Outdoor Experience Centre is het gebruik van biostimulanten zoals Vidi Terrum die bijdragen aan de gezondheid en weerbaarheid van gewassen en de inzet van Natupol hommels voor een optimale bestuiving.
Zichtbare resultaten
Hoe de oplossingen werken en dát ze werken, is te zien aan de opbrengst en aan de kwaliteit van de gewassen. “Vorig jaar hebben we voor het eerst biologische middelen toegepast in soja. De opbrengst was aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren”, vertelt de Bruycker. In pompoenen zorgde de natuurlijke bestuiving met Natupol hommels voor meer, grotere en gelijkmatigere pompoenen. En door een afname van plantuitval nam de opbrengst van pastinaken toe. “Over het algemeen valt op hoe goed de gewassen erbij staan en dat ze weerbaarder zijn tegen stress”, voegt de Bruycker toe.
Theorie en praktijk
Tijdens een bezoek aan het Outdoor Experience Centre komen theorie en de praktijk samen. Holtslag: “We starten in het ontvangstcentrum. Daar vertellen we welke gewassen er op dat moment aanwezig zijn, welke oplossingen worden ingezet en met welk doel. Daarna gaan we langs de velden. We laten zien hoe onze producten worden toegepast en wat daarvoor nodig is: wat kan worden aangebracht met standaard systemen, zoals een reguliere veldspuit, en wat niet. De vragen die telers hebben over de praktische kant van biologische gewasbescherming, proberen wij zo te beantwoorden.”
Bezoek op afspraak
Het Outdoor Experience Centre is tot eind september te bezoeken. Iedereen die meer wil leren over biologische gewasbescherming voor de buitenteelt is welkom. “De praktijk laat zien dat onze oplossingen werken, dat ze waarde toevoegen en passen binnen bestaande IPM-systemen”, aldus Holtslag. “We nodigen iedereen uit om dit zelf te ervaren.”
Een afspraak maken voor een bezoek kan hier.
Voor meer informatie:
Koppert
[email protected]
www.koppert.com