Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeid besparen door een eenvoudige aanpassing

Tholen - Bij Young Grow zijn de laatste tijd diverse technische aanpassingen gedaan. Denny Threels is teler bij Young Grow, waar momenteel grove trostomaten worden geteeld, onbelicht, op 8,4 ha in 's-Gravenzande (daarnaast hebben ze ook nog 6 ha in Tinte). Om die teelt te ondersteunen, zijn ze bij Young Grow overgegaan tot de aankoop van 4 inductietrekkers van het type BeMotion BeTrac1 van Berg Hortimotive – geen nieuwe naam voor de teler, want ze hadden ook al 20 buisrailwagens staan van Berg.

Automatisering
“Bij inductietrekkers zitten de draden van het systeem in de betonvloer gefreesd, de trekker volgt dus de draad,” vertelt Denny. Bij Young Grow rijden de trekkers over het betonpad van de kas naar de verwerkingsruimte. “Voorheen hadden we één handtrekker, dus was er altijd één medewerker bezig met heen en weer rijden. Dat is nu geautomatiseerd, dus we besparen arbeid.”

Rust in de tent
De inductietrekkers bevallen prima, zegt Denny. “Er is nu veel meer rust in het bedrijf. Je hebt nu continu een paar trekkers die op een lage snelheid  heen en weer rijden, waar je vroeger iemand had die steeds heen en weer aan het scheuren was om het bij te houden in het hoogseizoen. Dat geeft meer rust: er zijn minder pieken, je hebt een constantere aanvoer van tomaten naar de schuur toe, en het geeft ook een groter gevoel van veiligheid. De trekkers rijden met gematigde snelheid, op vaste rijpaden, dus de kans op botsingen is uitgesloten, zeker omdat de BeTrac een veiligheidssysteem aan de voorkant heeft en dus altijd op tijd stopt.”

Denny legt uit hoe dat in de praktijk werkt. “Zo’n trekker staat te wachten in het pad, dan worden er maximaal acht oogstwagens vol tomaten achter gehangen. De medewerker die daar op dat moment bezig is, stuurt de BeTrac1 door middel van een druk op de knop naar de schuur toe. Die gaat dan naar de verwerkingsruimte, door een KOAT automatisering heen. De volle dozen worden er door een robot afgeduwd, en worden er vervolgens automatisch weer lege dozen opgezet. Daarna rijdt hij dezelfde route weer terug, allemaal automatisch.”

Eenvoudige installatie
Voor de nieuwe BeTrac1 inductietrekkers waren weinig aanpassingen nodig. “Er is alleen een doortrekker weggehaald, en een lijn ingefreesd.” Om de trekkers van Berg Hortimotive en de verwerkingslijn van KOAT goed op elkaar af te stemmen, hadden deze twee bedrijven nauw contact. Daardoor is het hele proces naar tevredenheid verlopen.

Voor meer informatie:
Berg Hortimotive
Burgemeester Crezéelaan 42a 
2678 KZ De Lier
Tel +31 (0)174 51 77 00
[email protected] 

Young Grow
Denny Threels
+31 6 1314 5435
Noordlandseweg 85
2691KK ’s-Gravenzande
[email protected]