Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nog lagere gasprijs en drie uur negatieve stroomprijzen

De TTF-gasprijs voor de korte termijn bleek toch nog verder te kunnen dalen woensdag. De markt sloot onder de 28 euro per megawattuur af. Donderdagochtend ligt de prijs zelfs onder de 27 euro. Qua stroom zitten er vanmiddag weer drie uren met negatieve stroomprijzen tussen. Nederland heeft daarmee weer de laagste stroomprijs van heel Noordwest-Europa en zal ook veel stroom exporteren.

Dergelijke lage en negatieve stroomprijzen worden ook komend weekend verwacht. In een weekupdate spreekt energieleverancier Vattenfall van 'zeer lage spotprijzen'. Mede door de dalende spotprijzen, dalen ook de termijnprijzen voor de komende maanden mee, stipt men verder aan.

Het team Energy Research & Strategy van Publieke Zaken zoomt deze week in op elektriciteit. Het stijgende percentage hernieuwbare elektriciteitsopwekking geeft veel meer beweging in de gemiddelde prijzen dan vijf jaar geleden. Bij de maandcontracten zijn vooral de gevolgen van de lagere gasprijzen dominant. Bij de jaarcontracten blijven de onzekerheden qua leveringszekerheid van gas voor de komende twee winters de prijs bepalen.

Het gascontract voor juni is tot onder de 28 euro per megawattuur gezakt. Voor elektriciteit ligt de prijs met 85 euro hoger. Dat is wel een prijsniveau dat gelijk is aan 2021, stipt men bij Publieke Zaken aan. "Vanaf toen liepen de elektriciteitsprijzen – in lijn met de gasprijzen – snel op als gevolg van de onrust die ontstond doordat Rusland minder gas exporteerde en de gasvoorraden leger bleven dan normaal."

De huidige daling van de elektriciteitsprijzen heeft veel te maken met de dalende gasprijzen. Toch geldt voor contracten voor 2024 dat die veel minder dalen. Hier speelt de hogere gasprijs voor die tijd een rol. Met vooral gas wordt elektriciteit opgewekt. 

Bij Publieke Zaken verwachten ze wel dat de elektriciteitsprijzen voor het maandcontract voor de komende twee maanden nog verder kunnen dalen. Voor jaarcontracten worden echte dalingen niet verwacht. Bekijk hier de hele update. 

Die lage elektriciteitsprijzen maken investeringen in batterijen interessant. Op dit kanaal publiceerden we er al regelmatig over. Bij Change Inc. stelt Guido Dalessi als CEO van batterijfabrikant Elestor dat gascentrales op groene waterstof, zoals TenneT voorstelt voor in de toekomst, een slecht idee zijn. Hij wil ze vervangen door batterijen die 130 uur 'dunkelflaute' kunnen overbruggen. Dunkelflaute treedt op wanneer er weinig opwek van weinig van wind- en zonne-energie is. 

Nog meer over elektriciteit: de Autoriteit Consument & Markt schaft de korting af op de transporttarieven voor grootverbruikers die veel elektriciteit over een lange periode verbruiken. Uit extern onderzoek in opdracht van de ACM blijkt dat bedrijven die de korting in het kader van de volumecorrectieregeling (VCR) ontvangen in de praktijk geen lagere kosten voor netwerkbedrijven veroorzaken dan andere verbruikers. De kortingsregeling is daarom niet gerechtvaardigd.