Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwjongeren bijgepraat over energiebesparingsplicht

Onlangs hebben veel glastuinbouwondernemingen een brief ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)  waarin ze werden geïnformeerd over de Energiebesparingsplicht. Tot 2023 was de sector hiervan vrijgesteld, maar daar komt per 1 juli 2023 een einde aan. Om meer informatie te verkrijgen over de verplichting heeft Tuinbouw Jongeren Westland een ledenavond georganiseerd met als sprekers Tim van Aalst van AABNL, Wilko Wisse van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Tim Kortekaas van Moore DRV. Hieronder hun verslag.

Tim van Aalst gaf aan dat de energiebesparingsplicht geldt voor elke locatie bij:
– Verbruik van meer dan 50.000 kWh elektrische energie of;
– Verbruik van meer dan 25.000 m3 aardgas (equivalenten)

Wanneer een onderneming boven deze grens zit, geldt de rapportage verplichting en zullen alle energiebesparende maatregelen die in de Erkende Maatregelen Lijst (EML) staan, met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitgevoerd moeten worden. Hierbij wordt wel de nuance gemaakt of de maatregel ook daadwerkelijk energiebesparing realiseert en of de onderneming niet in zijn activiteiten wordt belemmerd.

De lijst met maatregelen ligt momenteel nog ter consultatie en dus kan iedereen hier nog een mening over hebben. Per 1 juli zal de verplichting wel van kracht worden.

Als tip gaf Tim nog mee: “Begin op tijd”. De verplichting heeft namelijk aardig wat aarde in voeten.

Ook is deze verplichting voor de sector juist een kans om te laten zien hoeveel energiebesparende maatregelen er al zijn uitgevoerd.

Wilko Wisse
Als volgende spreker nam Wilko Wisse van RVO het woord. Wilko gaf aan dat de energiebesparingsplicht bijdraagt aan de doelstelling om duurzame glastuinbouw te realiseren in 2040. Wilko ging verder met het benoemen van verschillende regelingen voor de glastuinbouw als de Marktinnovatie Energie-innovaties glastuinbouw (MEI) en Energie-efficiëntie glastuinbouw EG).

De MEI- regeling stimuleert innovatieve projecten, waar de EG- regeling maatregelen stimuleert die al significante energiebesparing hebben bewezen. Ook gaf Wilko aan altijd bereikbaar te zijn voor bevindingen vanuit de praktijk.

Als derde en laatste spreker nam de penningmeester Tim Kortekaas van Moore DRV het woord. Hij vertelde de bezoekers het één en ander over Moore DRV, de gastheer van vanavond. Verder schetste hij de subsidiemogelijkheden voor de glastuinbouw en ook specifiek voor de energiebesparingsplicht. Veel van de verplichte maatregelen, zijn namelijk ook subsidiabel.

Gedurende de gehele avond werden er veel vragen gesteld en discussies gestart. Hier gingen de sprekers en aanwezigen dan ook mee verder tijdens de borrel onder het genot van een drankje en een bittergarnituur.

De volgende ledenavond zal plaatsvinden op 19 juni in het WHC waarbij Tuinbouw Jongeren samen met Glastuinbouw Westland een avond zullen organiseren met als thema: “Duurzaamheid: onze license to produce”

De presentatie van avond is hier terug te vinden.

Bron: Tuinbouw Jongeren Westland 

Publicatiedatum: