Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Te ver dalen gasprijs kan energietransitie tegenhouden"

De kortetermijngasprijs op de Title Transfer Facility zakt woensdagochtend onder de 29 euro per megawattuur. Ook de langetermijnprijzen zakken. Daarover zeggen specialisten in deze nieuwe energie-update dat 'er niet echt een fundamentele reden is om die daling te verklaren'. 

Diezelfde specialisten, van energiehandelsplatform Powerhouse, zeggen in hun weekupdate ook dat het prijsniveau op de spotmarkt 'wellicht wat te positief is'. "Het Noorse onderhoud zal invloed uit gaan oefenen op de dagprijzen. Het LNG aanbod zal deze week wat lager zijn." 

De TTF-prijs is onder de Aziatische JKM-gasprijs gezakt. Hierdoor is LNG-levering aan die regio interessanter. Toch verwachten ze bij Powerhouse niet dat het tot 'hevige concurrentie' zal leiden, omdat de vraag er beperkt is. 

Tot slot voor wat betreft gas nog de opmerking uit de update van Powerhouse dat het te ver dalen van de gasprijs als gevolg van LNG-investeringen in de EU er ook voor kan zorgen dat de energietransitie tegengehouden wordt.

In dat kader is ook een bericht van VNO-NCW interessant. Bij de ondernemersorganisatie stellen ze juist dat een strafheffing op gas de 'nationale verduurzaming in de wielen kan rijden'. De organisatie reageert op de kabinetsplannen, waarin ook een strafheffing op onder meer gasgebruik. "Dat is zeer onrechtvaardig voor duizenden ondernemers die hun gasverbruik wel willen verlagen, maar niet kunnen door het overbelaste elektriciteitsnet en een gebrek aan andere duurzame alternatieven."  

Voor deze week voorspelt Powerhouse dat er niet veel gebeurt met de gas- en elektraprijzen, tenzij het nog iets kouder wordt dan verwacht. Daar lijkt het vooralsnog niet op, al ligt de gemiddelde temperatuur overdag wel onder het 'normaal'. Lees hier de hele update.


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' op de Title Transfer Facility t/m 23 mei 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

In Nederland hebben de groengassector en het kabinet de ambitie uitgesproken om tenminste 2 bcm (miljard m3) aan groen gas per jaar te produceren in 2030. Om deze groei te realiseren is het belangrijk om te weten hoeveel biogrondstoffen er beschikbaar zijn in Nederland, waar deze zich bevinden en hoeveel groen gas daar, theoretisch, uit geproduceerd kan worden. Energiebeheer Nederland presenteert er een rapport over.

Tot slot van de update voor de grafiekenliefhebbers genoeg 'voer'. CDA'er en Tweede Kamerlid Henri Bontenbal wijst erop en licht een grafiek uit waaruit blijkt dat Nederland in rap tempo bezig is België en Duitsland in te halen voor wat betreft CO2-neutrale opwek van elektriciteit. De stormachtige opmars van zonnepanelen verklaart dit deels. Ook rekent Nederland steeds meer op windenergie.