Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aubergines doen het goed onder low_ε glas

Het ideale kasdek combineert een zeer hoge lichtdoorlaat met een zeer hoge isolatiewaarde zodat energieverliezen worden geminimaliseerd en een weg wordt vrijgemaakt naar een fossielvrije rendabele kasteelt. Tot nu toe konden hoge lichttransmissies en isolatie echt niet goed samen worden gerealiseerd: hoe hoger de isolatie, hoe lager de transmissie en vice versa. 

Recent onderzoek zoals in het Kas als Energiebron-project 'Het kasdek van morgen: vandaag' heeft laten zien dat glas met een AR coating combineert met een lage thermische emissiviteit meer dan 20% energie bespaarde zonder negatieve gevolgen voor de productie van tomaat. Frank Kempkes & Monique Bijlaard van de WUR geven een update.

Op basis van deze resultaten is in overleg met de begeleidingscommissie (BCO) van de tomatenteelt en telers van de BCO-aubergine besloten om dit glas ook te testen met een aubergineteelt. Aubergine is een plant met minder ontvochtigingsvraag, maar wel een warme teelt. Als onderdeel van het project is de opdracht meegegeven om een ‘state of the art’ kasinrichting te gebruiken om een zo laag mogelijk energiegebruik te realiseren. Daarvoor zijn zowel de referentie als de kas met low_ε glas (Geysir) voorzien van twee transparante Luxous doeken, een actieve ontvochtigingsinstallatie (Van Dijk heating) om de hoge isolatiegraad van deze kassen maximaal uit te kunnen nutten.

Lees hier meer op Kas als Energiebron 

Publicatiedatum: