Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland ziet verschuiving focus tuinbouw van productie naar innovatie

Het aantal tuinbouwbedrijven in Westland neemt af, maar het areaal blijft voorlopig gelijk. Er is een focusverschuiving te zien van productie naar innovatie. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Birch in opdracht van de gemeente Westland.

Wethouder Pieter Varekamp (Economie): “Er is sprake van schaalvergroting en meer samenwerking. Investeringen uit binnen- en buitenland maken de sector internationaler. Naast bloemen en groenten, kweken we hier meer en meer kennis en innovatie.” 

Het onderzoek- en adviesbureau heeft een dashboard ontwikkeld waarin een groot scala aan data en cijfers over de Westlandse economie en het lokale vestigingsklimaat worden samengebracht. De gemeente krijgt op deze manier beter zicht op hoe de economie in Westland zich ontwikkelt en welke rol ze moet pakken. 

“Het onderzoek laat zien dat innovatie en ontwikkeling hier razendsnel gaan. Dat is een goede zaak en bevestigt dat Westland het Sillicon Valley van de glastuinbouw is. Tegelijkertijd is onze ambitie om koploper te blijven en dat vraagt om investeringen.”

Tuinbouw innoveert 
Eerder onderzoek van de gemeenten Westland en Lansingerland en Innovation Quarter toonden al een toename van participaties in bedrijven aan; vaak om innovatie te versterken. Varekamp: “Er is sprake van schaalvergroting en meer samenwerking. Investeringen uit binnen- en buitenland maken de sector internationaler. Naast bloemen en groenten, kweken we hier meer en meer kennis en innovatie.”

Voor de wind
Het gaat Westland voor de wind. Het dashboard van Birch laat zien dat:

  • de Westlandse economie en het aantal banen de laatste 6 jaar groeit;
  • bewoners van Westland meer te besteden hebben dan het landelijk gemiddelde;
  • Westland naar verhouding veel minder inwoners kent die werkloos zijn dan in de rest van de provincie en Nederland;
  • in Westland veel bedrijven worden opgericht;
  • de vraag naar producten uit Westland groot is.

Werk aan de winkel
Ondanks de positieve trends blijft Westland waakzaam. Varekamp: “Ik ben positief over de trends, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. De energiecrisis heeft tot op heden gelukkig geen grote faillissementsaantallen laten zien, maar we merken wel degelijk dat er even gepauzeerd is met investeringen. Er is soms nog steeds onzekerheid onder Westlandse ondernemers over de toekomst."

"Daarom hebben we als gemeente aan het rijk ook de oproep gedaan om te zorgen voor perspectief en stabiliteit voor de sector. Alleen zo lukt het de sector om te verduurzamen en naar de toekomst toe weerbaar te zijn voor als er een nieuwe crisis zou komen”.

De wethouder sluit positief af: “Ja, het aantrekken van talent lukt op dit moment nog onvoldoende. Er is behoefte aan ruimte en betere bereikbaarheid. Mede daarom investeert de gemeente in Flora Campus Westland. Dat past bij onze ambitie om een van de meest toonaangevende economieën van Nederland en koploper in de glastuinbouw te blijven.”, aldus Varekamp. 

Bron: Gemeente Westland 

Publicatiedatum: