Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee telers kiezen opnieuw voor ZON

ZON is weer twee leden rijker. Trostomatentelers Erwin Theeuwen van Kwekerij Theeuwen uit Wellerlooi en Tim Steegh van Maatschap Steegh uit Belfeld zijn recent toegetreden tot ZON. De coöperatie bezocht beide telers om ze welkom te heten en natuurlijk ook om te horen waarom ze er - opnieuw - voor hebben gekozen om zich aan te sluiten. Beide telers waren namelijk al eerder lid van ZON.
 
"Bij ons bezoek aan de twee telers vallen een aantal overeenkomsten op", meldt de coöperatie. "Het zijn beiden trostomatenkwekerijen die ongeveer 7 tot ruim 7,5 hectare groot zijn. Ook zijn het allebei echte familiebedrijven, die in de jaren ’50 en ’60 zijn opgezet door hun grootvaders. Daar waar Maatschap Steegh echter volledig tot de traditionele teelt kan worden gerekend, heeft Kwekerij Theeuwen voor ongeveer een derde belichte teelt. Kwekerij Theeuwen heeft zich bovendien gespecialiseerd in de cocktailtrostomaten en verkoopt ook aan huis."

Ieder zijn weg
Gevraagd naar hun eerdere ervaringen bij ZON, krijgen we ongeveer hetzelfde verhaal te horen. "We zijn van begins af aan lid geweest van de veiling, maar hebben ons product ook altijd direct geleverd aan onze leverancier”, aldus Tim. "Dat ging heel lang goed, maar we zijn ergens eind 2001 wel met een aantal telers in gesprek gegaan met ZON, omdat ZON andere wensen had over de verpakking van ons product dan onze leverancier. Deze verpakking had ook gevolgen voor de prijzen van ons product. We kwamen er destijds niet uit met ZON en besloten in samenspraak met onze leverancier onze handel rechtstreeks voort te zetten."

Ook Erwin’s bedrijf is jarenlang lid geweest van ZON. "We leverden ook altijd rechtstreeks aan onze leverancier en dat ging lange tijd prima. We betaalden toendertijd alleen wel de volledige provisie aan ZON en dat vonden we niet helemaal eerlijk. Toen we dit ergens rond 2004 met een aantal telers aankaartte bij toenmalige directie van ZON, lagen we hierover niet helemaal op één lijn. We hebben daarom destijds uitgetekend bij ZON en zijn onze eigen weg gegaan."

Ruimte voor eigen keuzes
Hoe anders is hun beider ervaring met ZON nu. Zowel Erwin als Tim ging het afgelopen jaar weer het gesprek aan met ZON, en dat verliep heel anders dan in het verleden. “Er is veel veranderd binnen ZON”, vindt Tim. “ZON geeft ons nu juist veel ruimte om het op onze manier te doen.” Ook Erwin is positief. “Het gesprek met ZON was heel prettig en ik kreeg het gevoel dat over alles te praten was. Er werd ruim gedacht en gekeken hoe we onze samenwerking voor beide partijen rendabel konden maken. Ik krijg bovendien genoeg ruimte om mijn eigen identiteit en zelfstandigheid te behouden. Het team van ZON staat echt open voor een coöperatieve manier van samenwerken.”
 
De reden dat beide telers opnieuw hebben besloten lid te worden van ZON, ligt met name bij de GMO-erkenning die ZON sinds 2022 weer heeft. Tim: “Het is natuurlijk heel fijn dat ZON over deze erkenning beschikt. Het biedt veel investeringsmogelijkheden voor alle aangesloten telers en het was voor mij reden genoeg om opnieuw een lidmaatschap te overwegen. Daarnaast ben ik blij dat we nu ook over de rechtstreekse handel met onze leverancier op één lijn liggen, want een goede samenwerking is voor mij nog altijd het allerbelangrijkst.”

Naast de GMO-certificeringen geven zowel Tim als Erwin aan het stukje regiobinding belangrijk te vinden. “Het is voor iedere teler die hier gevestigd is van belang om de regio sterk te houden en onze samenwerking met ZON draagt daaraan bij”, vindt Erwin. Ook Tim vindt dit van belang. “Naast het versterken van de regio, is het natuurlijk ook heel praktisch dat ZON zo dichtbij zit. Het maakt de samenwerking een stuk gemakkelijker, als je elkaar nodig hebt zijn de lijntjes kort.”

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31 77 323 9999 
[email protected]  
www.royalzon.com   

Publicatiedatum: