Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw GLB houdt rekening met virusdruk

Vanaf 1 januari 2023 is het nieuwe GLB van start gegaan. Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid is op hoofdlijnen op drie punten anders dan het oude GLB. In de Staatscourant is recent ook gepubliceerd wat er in detail anders is, onder meer qua rapportageverplichtingen en subsidiabele zaken. De wijzigingen gaan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2023.

Daarbij valt op dat er aandacht is voor virusdruk. Zo is onder meer huren en leasen van plastic pallets ten behoeve van het tegengaan van de verspreiding van organismen die plantenziekten kunnen ook subsidiabel geworden. Het gaat hier om uitgaven van de producentenorganisatie ten behoeve van fytosanitaire doelen en niet om uitgaven voor meermalig fust ten behoeve van de reguliere bedrijfsvoering. 

Een ander punt is dat subsidiabele technieken ├ęcht innovatief moeten zijn. Het gaat om technieken ter vervanging van arbeid in het teeltproces en op fytosanitair gebied niet in het kader van de normale bedrijfsvoering. 

In algemene zin zijn in de nieuwe GLB de volgende zaken gewijzigd. We citeren: 'er zijn nieuwe ambities geformuleerd om toekomstbestendig boeren sterker te belonen. De nadruk komt te liggen op duurzame landbouw en een doelgerichte aanpak; (2) Elke lidstaat heeft een Nationaal Strategisch Plan opgesteld, dat voor Nederland door de EU is goedgekeurd; en (3) Er is een nieuw prestatiekader vastgesteld om de prestaties van het Nationaal Strategisch Plan per lidstaat tijdens de uitvoering ervan te monitoren, rapporteren en evalueren.'

Over dat laatste punt, punt drie, gaat de hierboven al kort toegelichte detailwijzigingen. Alle wijzigingen zijn hier vanaf het punt 'toelichting' na te lezen. Met de producentenorganisaties zijn de wijzigingen ook besproken.