Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Veel vaker onbalans, negatieve stroomprijzen ook niet meer uniek

Tussen 13 en 16 uur kan er weer geld verdiend worden door negatieve stroomprijzen. Gas kost dan nog altijd geld, maar de TTF-gasprijs voor de korte termijn ligt wel 'laag', dat wil zeggen minder dan twee keer zo hoog dan 'we' voor het uitbreken van de energiecrisis gewend waren.

De TTF-prijs voor en junicontract ligt dinsdagochtend op 29,15 euro per megawattuur. Die voor 'winter 23' op 48,28 euro. Recent zijn ook de lange termijnprijzen gedaald. 


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' op de Title Transfer Facility t/m 22 mei 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Een negatieve stroomprijs is steeds minder uniek. Uren met negatieve prijzen komen steeds vaker voor. Toch is het nog wel zo dat zulke prijzen op doordeweekse dagen bijzonder zijn, al komt het de laatste weken wel al vaker voor.

Energy trendwatcher Jan Willem Zwang wijst op LinkedIn ook nog op een andere energieontwikkeling: die van noodvermogen. Ook het afroepen daarvan komt steeds vaker voor. "Het gevolg hiervan is dat er steeds vaker hele hoge (noodvermogen opregelen) én hele lage (noodvermogen afregelen) en zelfs negatieve onbalansprijzen voorkomen", schrijft hij. Tussen 2013 en 2022 werd gemiddeld 2,5 keer per maand noodvermogen afgeroepen maar in 2022 al eens per drie dagen, dus 10 keer per maand.