Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bij ons kan iedereen asperges kopen"

Van Gerven Asperges groeide in 11 jaar tijd van 6 naar 72 hectare

Tholen - "Bij ons kan iedereen asperges kopen", vertelt Willem van Gerven van het gelijknamige aspergeteeltbedrijf uit Oirschot. Van Gerven kan rekenen op een brede afzet richting supermarkten, groothandels en horeca in de Benelux en heeft daarnaast ook enkele groothandels uit West-Duitsland en Noord-Frankrijk als klant. Daarnaast weten veel lokale mensen de aspergewinkel goed te vinden.

In elf jaar tijd groeide het areaal van het bedrijf van 6 naar 72 hectare. "In 2012 was ik klaar met mijn studie. Mijn vader en moeder wilden liever niet dat ik teler werd, maar loondienst was niets voor mij. Het eerste jaar hebben we 8,5 hectare bijgeplant. Inmiddels zitten we op 72 hectare teelt in de vollegrond, waarvan een deel verwarmde teelt", vertelt Willem. Een verdere groei sluit de jonge ondernemer niet uit. "Zolang we het maar kunnen organiseren, als we steken laten vallen, dan stoppen we meteen met uitbreiden."

"Het gaat ook niet om de groei an sich, maar als de markt erom vraagt en je krijgt het goed georganiseerd, dan moet je een bepaald areaal hebben. Niet voor niets heeft de schaalvergroting in de Nederlandse aspergesector de laatste jaren zo hard doorgezet. De sorteer- en schilmachine kost namelijk net zoveel als ze een uur of tien uur per dag draaien. Daarom moet je vandaag de dag volumes hebben. Tegelijkertijd blijft voor ons de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit."

Het huidige seizoen typeert Willem als een relatief rustig seizoen. "De asperges komen heel geleidelijk omdat we veel koude nachten hebben gehad en de vraag is goed. Al met al stemt het seizoen dan ook tevreden en ik verwacht dat het de laatste vijf weken van het seizoen ook goed moet komen. Andere jaren waren mensen in juni al weleens een beetje asperge-moe, maar je zag afgelopen week met het mooie weer dat de afzet gelijk weer omhoog schoot. Bovendien hadden we vorig jaar in deze tijd al meer kilo's gestoken dan nu. We steken dit jaar goed, maar hebben geen extremen."

Het arbeidsplaatje invullen levert bij Van Gerven vooralsnog geen moeilijkheden op. "Gelukkig komen onze mensen hier graag terug om te werken. Ook in de coronajaren hadden we altijd voldoende personeel. Nu de krapte op de arbeidsmarkt wat minder wordt, zie je ook weer meer nieuwe aanwas van personeel. Aan het begin van het seizoen hadden we zelfs moeite om iedereen aan de gang te houden, maar dat is natuurlijk erg weersafhankelijk. Maar wat mensen weleens vergeten is dat wij het hele jaar bezig zijn met de aspergeteelt. Niet alleen met de oogst, maar ook in oktober en november zijn wij dagelijks met de asperges in de weer."

"Wij starten het oogstseizoen traditiegetrouw de tweede week van maart op. Dan heb je het niet over de echte volumes, maar kunnen we de eerste liefhebbers voorzien. Eerder zijn de mensen er nog niet klaar voor", vertelt de teler. "Een enorme prijsdip hebben we dit jaar niet gehad. Gisteren werden bij ZON de dubbel A's voor 5,50 euro en in Belgiƫ voor 6,50 euro verkocht. En dan is deze periode rond Hemelvaart normaal de prijs op z'n laagst omdat dan de aanvoer van de vroege en late rassen samenvalt. Na Pinksteren zie je de prijs dan vaak weer stijgen. Deze week sluiten wij het seizoen van de vroege rassen af."

Cumulus is bij Van Gerven asperges het hoofdras. "De mooiste asperge die er is. Niet voor niets wint dit ras jaar op jaar in de smaaktesten. Veel telers vinden het een moeilijk ras, maar als je het kunt telen is het het mooiste ras dat er is en kun je er ook je kilo's mee halen. Als late ras hebben wij Backlim, wat ook een lekker smakend ras is voor als er in juni geen Cumulus meer beschikbaar is", aldus Willem, die positief is over de populariteit van het witte goud. "We zien dat ook steeds meer jonge mensen asperges kopen. Zij eten de asperges niet alleen met ham en ei, maar gebruiken het ook om te wokken of voor in de salade."

Voor meer informatie:
Willem van Gerven
Van Gerven Asperges
Hoeven 7
5688 GS Oirschot
info@vangervenasperges.nl
www.vangervenasperges.nl