Wrap Box; katoenen gaas op kartons volledig recyclebaar

Valerio Nucci van GNA vertelt Wrap Box, een verpakkingsinnovatie, en zijn bedrijf. Het bedrijf is gevestigd in het hart van de Italiaanse packaging valley, nabij Bologna. 


Valerio Nucci, oprichter van Italiaanse machinebouwer GNA

"In de beginjaren van onze onderneming was de wereld anders dan nu. Onze aandacht ging in het begin uit naar het creëren van automatisering, innovatie en ons bekend maken op de markten. Maar onze activiteiten waren ook toen al voornamelijk gebaseerd op onderzoek en ontwikkeling. Het waren jaren waarin er geen specifieke behoeften op het gebied van verpakkingen werden gesteld. In de afgelopen tien jaar is echter alles veranderd: men begon te praten over ecologische materialen, nieuwe verpakkingen en ons werk is veel moeilijker geworden. Om voorop te blijven lopen, is het dus nodig om grote sommen geld te investeren in onderzoek en ontwikkeling: dit is onze kracht. Momenteel bestaan we nog steeds omdat we innoveren", legt Nucci uit.

GNA is een kleine tot middelgrote onderneming, grotendeels nog steeds in familiebeheer, die het op de markt moet opnemen tegen "reuzen". "Onze wapens in de strijd zijn technologisch geavanceerde innovaties en oplossingen die de markt waardeert", legt Nucci uit. "Want op basis van kwantiteit halen we het niet. Als we kijken naar de afgelopen drie tot vier jaar, zijn er meerdere moeilijkheden opgedoken: pandemie, oorlog, forse prijsstijgingen van grondstoffen, gebrek aan elektronische componenten,... Onze permanente investering in onderzoek en ontwikkeling is ons voordeel geweest in deze moeilijke situatie."


De Wrap Box zorgt voor de sluiting van de kartons

Een enorm machinepark, met bijna elk jaar nieuws
"Onze specialisatie is verpakking. Hoewel we slechts een middelgroot bedrijf zijn, hebben we een diverse types machines in het assortiment. Bedrijven vertrouwen op ons, omdat ze weten dat we innovatieve oplossingen leveren die voortdurend worden bijgewerkt, met een goede prijs-kwaliteit verhouding", vervolgt Nucci. "De laatste tijd richten we ons op machines die werken met duurzame en plasticvrije materialen. Een trend waar we op inspelen, bijvoorbeeld met de Wrap Box, die katoenen gaas bevestigt op kartons, waardoor de verpakking 100% recyclebaar is. Het zijn moeilijke materialen om mee te werken, maar het is ons gelukt en we zijn er trots op. Op dit moment zijn we enigen in Italië die zo'n machine hebben gemaakt."

De minder positieve noot is volgens de oprichter van GN het hoge prijskaartje van deze duurzame materialen, die niet iedereen kan betalen. "Op de Italiaanse markt valt dit aspect meer op dan in het buitenland. Op dit moment wordt onze Wrap Box trouwens vooral verkocht in Noord-Europa, waar een meer open mentaliteit heerst."


Enkele verpakkingsoplossingen die uit de machines van GNA rollen

Veranderingen in het soort verpakkingen
"Vandaag is er een evolutie zichtbaar in het type verpakking dat de AGF-sector vereist. Vooral de laatste jaren is er een vrij snelle overgang geweest van verpakkingen type tray naar verpakkingen zonder houders, ingegeven door de zoektocht naar minimale verpakkingsoplossingen en duurzaamheid. Sluitmachines zijn dan ook de oplossingen die het meest terrein winnen in de AGF-sector, waarin wij ook veel investeren. Zo presenteren we de horizontale flowpackmachine AV550 met onderrol om losse producten, zonder tray, te verpakken in krimpfolie of papier", vertelt Nucci.

"De markt vereist ook vrij hoge prestaties op het gebied van machinesnelheid, esthetiek en betrouwbaarheid", gaat Nucci verder. "En terwijl al onze klanten vroeger werkten met grote aantallen van één type product, zie je tegenwoordig vooral fragmentatie, wat een grotere diversificatie van verpakkingsoplossingen impliceert. Ook de automatisering moet zich aanpassen: wijzigingen in het verpakkingsformaat moeten snel en soepel verlopen. Repetitieve operaties maakt plaats voor continue innovatie."


De horizontale flowpackmachine AV550

Nucci wijst erop dat die noodzakelijke veelzijdigheid ten koste gaat van de winstmarges. "Wij machinefabrikanten willen graag zoveel mogelijk standaardisatie. Maar maatwerk is vandaag de dag het sleutelwoord om tegemoet te komen aan de behoeften van de klanten, die zich moeten onderscheiden van hun concurrenten. Voor ons is het geen eenvoudig proces: terwijl je nog bezig met het controleren van het vorige project, moet je je al focussen op een nieuw." 

Perspectieven op zeer korte termijn
"De huidige marktsituatie is niet gemakkelijk. In de westerse landen treedt er verzadiging op en zijn er tal van problemen, met in de eerste plaats hogere productiekosten als gevolg van de inflatie. Toch kunnen we over het algemeen spreken van een redelijk stabiele markt", verklaart Nucci. "Maar wat ons met optimisme vervult, is het feit dat we erin zijn geslaagd om stand te houden in een context van veranderingen en nieuwigheden. We beginnen zelfs wat meer alleen op de markt te staan. De te verdelen taart is altijd dezelfde gebleven, maar het stukje voor ons bedrijf is toegenomen of op zijn minst even groot gebleven. Maar om vooruitgang te boeken heeft het anderzijds niet veel zin om zich op de hoeveelheden te concentreren. Het is beter om op kwaliteit en innovatie te focussen en voorzichtig te zijn met de uitgaven."

"Vijfentwintig jaar geleden deden we minder, maar we werden ondersteund bij het zakendoen. Helaas is er tegenwoordig een gebrek aan middelen en worden beloften niet steeds nagekomen", zegt Nucci. "Ik ben helemaal niet verrast als er wordt gezegd dat het aantal jonge ondernemers elke dag afneemt."


Massimiliano Nucci, Valerio Nucci, Gabriella Bolzoni, Carlo Iannuzzi en Loris Di Paolo op de stand van GNA op Macfrut 2023

Na 10 jaar terug op Macfrut
De oprichter van GNA wilde dit jaar heel graag exposeren op Macfrut. "Onze vorige deelname dateert van 2012, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Gezien de steeds verdergaande internationalisering van de beurs van Rimini vond ik het het juiste moment om er weer bij te zijn. Het huidige moment wordt gekenmerkt door instabiliteit en innovatie en daarom geloofde ik sterk in deze mogelijkheid om het werk van de afgelopen jaren te presenteren", besluit Nucci. 

Op Macfrut bracht GNA ook een interactieve display met een presentatie van de nieuwste verpakkingsmachines Robinia en Octopus.

Voor meer informatie:
GNA s.r.l.
Via Progresso, 15 - z.i. Ponte Rizzoli
40064 Ozzano dell'Emilia (BO) - Italië
Tel: +39 (0)51 799226
info@gnasrl.com
www.gnasrl.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.