Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer opent quarantainekas voor ToBRFV-onderzoek

Bayer heeft een nieuwe quarantainefaciliteit geopend waar resistentie tegen het Tomato brown rugose fruit (ToBRFV) in tomaten wordt getest. 

De faciliteit, gevestigd in Wageningen, versterkt en versnelt Bayer's zoektocht naar resistente rassen. "Deze nieuwe infrastructuur maakt deel uit van een wereldwijde testomgeving die gericht is op het in kaart brengen van resistentiegenen onder een breed scala van groeiomstandigheden en infectieregimes", legt J.D. Rossouw uit, hoofd Groenten R&D bij de Crop Science-divisie van Bayern. 


Van links naar rechts: JD Rossouw, Head of Vegetables Research & Development at Bayer Crop Science. Dan Laura Grapes, Head of EMEA Vegetables Breeding & Testing, en rechts Wim van der Schaft, Head of North Europe Veg R&D Operations.

Rossouw benadrukt de grondige aanpak die Bayer kiest als het gaat om virusresistentie: "We ontwikkelen een duurzame resistentiestrategie, door resistenties in lagen op te bouwen om zo een sterkere bescherming voor telers op te bouwen en ook door nieuwe resistentiebronnen van wilde tomatensoorten in te zetten."

State-of-the-art kas
"De kas is gebouwd volgens de nieuwste industrienormen en voldoet aan de strikte regels die door de autoriteiten van de Europese Unie zijn opgesteld voor dit soort proeffaciliteiten", zegt Laura Grapes, hoofd van EMEA Vegetables Breeding & Testing bij Bayer Crop Sciences. “De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft na een strenge audit groen licht gegeven. Ik ben heel trots dat we zo’n complex maar betekenisvol project hier in Wageningen hebben kunnen realiseren.”

De kassen zijn voorzien van extra beveiligingen om te voorkomen dat virusmateriaal de kas verlaat. Zo is de kas voorzien van een hygiënesluis, dubbele deuren, speciale netten en wordt al het gebruikte water apart opgevangen en als besmet materiaal afgevoerd.

Resistentie in de pijplijn
In 2021 lanceerde Bayer Strabini, het eerste onder glas geteelde tomatenras met ‘intermediate’ resistentie tegen ToBRFV. Onlangs heeft Bayer in Noord-Amerika twee rode vleestomatenrassen gelanceerd voor de glastuinbouw die ook ‘intermediate’ resistentie bieden.

Momenteel test Bayer voor de glastuinbouw meerdere nieuwe hybriden in verschillende segmenten op telerlocaties wereldwijd. De volgende golf van resistente rassen zal naar verwachting in 2023 op de markt komen.

Terwijl Bayer ondertussen blijft werken aan het verhogen van de resistentieniveaus van de rassen, door extra resistentiegenen toe te voegen aan de nieuwe hybriden, verwacht het veredelingsbedrijf rassen te leveren met zowel een sterkere resistentie als sterke agronomische eigenschappen en kwaliteitskenmerken voor de consument om het succes van telers in de komende jaren te maximaliseren.

Voor meer informatie:
Bayer 
Leeuwenhoekweg 52
2661 CZ Bergschenhoek
Tel: +31 (0)10 529 2222
[email protected]  
www.bayer.com 

Publicatiedatum: