Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Negatieve stroomprijs op doordeweekse dag

De daling van de korte termijngasprijs zet nog altijd door. Inmiddels is de TTF-prijs voor juni gezakt tot 31,8 euro per megawattuur, op het eind van de dinsdag. Op wat een zonnige woensdag belooft te worden zien we ook weer negatieve uurprijzen voor stroom. Voor een doordeweekse dag nog altijd vrij bijzonder. In weekenden komt het inmiddels vaker voor door de opmars van vooral zonnepanelen.


De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' t/m dinsdag 16 mei. Woensdagochtend 17 mei ligt de prijs op op 48,25 euro per megawattuur. De juniprijs ligt op 32,34 euro. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. 

In een weekvooruitblik staat Powerhouse stil bij de dalende dagprijzen voor gas en 'nauwelijks' veranderende termijnprijzen. De druk op de prijzen wordt vooral veroorzaakt door de grote volumes LNG die aangevoerd worden, constateren de specialisten. Ook schrijven zij dat gas voorlopig nog de brandstof voor elektriciteitsproductie blijft. "Kolen is weliswaar wat goedkoper maar minder flexibel. Gas is wel flexibel en kan eenvoudig inspelen op het veranderlijke aanbod van zon en wind. Ondanks de dalende gasprijs blijft LNG naar Europa komen.
Azië oefent op dit moment nagenoeg geen vraag uit." Bekijk hier de volledige analyse. 

De eerste internationale aanbesteding voor de gezamenlijke aankoop van gas voor Europese landen is een succes geworden, zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic. De NOS schrijft erover. 25 bedrijven hebben zich gemeld voor in totaal ruim 13,4 miljard kubieke meter gas, meer dan het gevraagde volume van 11,6 miljard kuub. 

Na een blik op het weerbericht voorspelt Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool en werkzaam voor Gasunie, nog meer negatieve uren voor de elektriciteitsprijs. Hij telt ze en ziet de teller dit jaar al flink oplopen.