Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarverslag Skal 2022: 6.538 inspecties uitgevoerd, sector groeit met 1,7% naar 5.781 bedrijven

Ondanks de uitdagingen die op de sector afkomen vanuit de stikstof- en derogatieproblematiek én de impact die het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met zich meebracht, blijft de biologische sector groeien. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Skal presenteert: de biologische sector groeit in 2022 met 1,7%, van 5.684 naar 5.781 bedrijven.

De groei in 2022 kwam voornamelijk door de aanmelding van enkele grote winkelketens met meerdere verkooplocaties in de categorie Verkoop aan Consumenten (VaC). In 2022 kwamen in deze categorie 248 bedrijven onder controle te staan, met in totaal 2.061 verkooplocaties.

Dat de groei in de verkoop van biologische producten aan consumenten minder groot is dan voorgaande jaren, is vooral te wijten aan de sterke inflatie inclusief de hoge kosten/prijzen voor onder andere energie- en grondstoffen. Dit zette het huishoudbudget van veel consumenten zwaar onder druk, wat effect had op de verkoop van biologische producten.

In deze tabel is te zien dat het aantal bedrijven onder controle bij Skal van 2018 tot en met 2022 met 735 is toegenomen. De tabel is in het jaarverslag op pagina 17 te vinden.  

Renée Bergkamp, voorzitter Skal Biocontrole: "Juist de biologische sector kan in de toekomst een onderdeel van de oplossing zijn voor het stikstofvraagstuk in plaats van het probleem. Daarvoor is echter wel nodig dat de vraag van consumenten weer gaat groeien en de onzekerheid bij boeren verdwijnt."

Nieuwe Verordening
Het verslagjaar stond in het teken van de nieuwe Verordening (EU) 2018/848, die op 1 januari 2022 in werking is getreden. De implementatie van deze nieuwe regelgeving en van het verwerken van alle toelichtingen en uitleg van de nieuwe productievoorschriften hadden veel impact op de werkprocessen binnen Skal. Inmiddels zijn de additionele eisen grotendeels helder en gecommuniceerd naar de sector.

Doorontwikkeling
Skal besteedde in 2022 veel aandacht aan de doorontwikkeling en verdere professio­na­lisering van de organisatie. Dit is nodig omdat zij nu is doorgegroeid naar een middelgrote organisatie met ruim 117 medewerkers. Een noodzakelijke groei, gezien de ambities van de minister van LNV in relatie tot de groei van de biologische sector. Doelstelling is dat in 2030 15% van het landbouwareaal voor biologische productie ingezet moet worden. Dit betekent bijna een verviervoudiging van het huidige areaal. De verwachting is dus dat de sector zich verder door zal ontwikkelen en dat Skal moet accommoderen op deze verwachte groei.

Nicolette Klijnhout- Klijn, Algemeen Directeur Skal Biocontrole: "Skal en haar medewerkers zullen zich ook in 2023 weer maximaal inzetten om de sector, LNV en de Europese Commissie te faciliteren in de doorontwikkeling van de biologische sector in Nederland en Europa."

Inspecties
In 2022 voerde Skal in totaal 6.538 inspecties uit, waarvan 5.418 reguliere jaarlijkse inspecties en 571 toelatingsonderzoeken. De inspecties lieten zien dat het overgrote deel van de biologische bedrijven zich ook in 2022 aan de wettelijke voorschriften hield. Het naleven van de regelgeving door biologische bedrijven is volgens Skal een positief signaal voor de betrouwbaarheid van het Nederlandse biologische product.

Klik hier voor het jaarverslag.

Publicatiedatum: