Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Het is de eerste plaag die straks weer opkomt als het weerbeeld omslaat”

Spintgevaar niet geweken door matig voorjaar

Tholen – Een matig voorjaar tot nu toe heeft de opmars van spint in de kas vertraagd. Waar telers de afgelopen jaren soms al eind februari vol ‘in de spint’ zaten, is dat nu nog niet zo. Maar, het kan snel gaan. Daarvoor waarschuwt Eric Kerklaan van HortiPro. “Zodra de RV buiten zakt door hoge, droge wind uit het zuidoosten, dan heb je binnen twee dagen spint. En zit het razendsnel ook in de kop.”

Telers zijn begin mei volop bezig met het opbouwen van hun biologie. Ook hier zorgt de stroeve start van het voorjaar ervoor dat de opbouw trager gaat. Eenmaal op gang kan de biologie, zeker in het begin van het seizoen, de spint nog wel onder controle houden. “Soms zit die spint er namelijk wel al, alleen op een laag pitje.” Zeker bij telers die vorig jaar afsloten met spint, is dat risico er. Als het weerbeeld vervolgens omslaat, dan gaat het snel, en vermenigvuldigen spintmijten zich rap. “Als teler wil je spint aanpakken voordat de eieren gelegd zijn.”

Spint vergeten
Dat kan met Naturalis L, een gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong op basis van de insecten parasitaire schimmel (Beauveria bassiana-stam ATCC 74040). Het middel van HortiPro zit samen met nog twee andere mijtenbestrijdingsmiddelen in het steeds meer krimpende pakket van de Nederlandse teler.

Volgens Eric heeft de teler hiermee voldoende opties om spint de baas te blijven. “Een voordeel van Naturalis L is dat het een brede werking op mijten heeft, maar ook nog een werking op trips en witte vlieg.” De gewasbeschermingsspecialist ziet dat veel focus bij telers in deze tijd van het jaar ligt op witte vlieg en trips. Spint wordt dan niet altijd meegenomen. “Terwijl het wel de eerste plaag is die straks hard opkomt zodra het weer omslaat.”


Spint geparasiteerd door Naturalis L-schimmel

Afwisselpartners
HortiPro adviseert telers Naturalis L in te zetten door het middel te mengen met de uitvloeier Heliosol. Het is een biologische uitvloeier op alcoholterpeenbasis. Door te werken met de uitvloeier komt het contactmiddel Naturalis L nog beter tot zijn recht. “We weten van middelen op basis van insectenparasitaire schimmels dat contact voldoende is voor afdoding. Wie op tijd spuit, geeft de schimmel de kans in te groeien in het insect.”

Is een teler toch te laat, dan zijn er ook nog middelen op de markt om de eieren van spint af te doden. Hoe minder middelen een teler hoeft te gebruiken, hoe beter. Om die reden is het advies van Eric aan telers ook om geen combinaties te maken van vergelijkbare producten met de insecten parasitaire schimmel. “Doe dat niet, want dan ben je je afwisselpartners kwijt. Tot het tegendeel is bewezen, is het advies de middelen met Beauveria bassiana tegen mijten die nu beschikbaar zijn altijd apart te spuiten.”

Combineren met zwavel
Van de drie middelen die nu op de markt zijn, is Naturalis L het langst al toegelaten. Twee jaar geleden kwam er nog een uitbreiding van de toelating, voor zachtfruit. De werking tegen mijten is breed. Telers pakken met het middel van HortiPro kasspintmijt aan, maar net zo goed tomatengalmijt of bijvoorbeeld de frambozengalmijt. “Wat veel mensen verder niet weten, is dat Naturalis L goed in combinatie met zwavel kan worden gebruikt. De andere toegelaten middelen kunnen dat niet.”

Telers zetten zwavel in tegen onder meer meeldauw, maar in tomaat gebruiken telers het ook veel vanwege het gunstige neveneffect op tomatengalmijt, weet Eric. “Als je zwavel in combinatie met Naturalis L gebruikt, dan dood je zowel kasspint als tomatengalmijten en heb je een dubbele werking.”


Naturalis L in actie, v.l.n.r.: eerste aantasting schimmel, drie dagen na toepassing Naturalis L en na één week

Spuittechniek
Omdat Naturalis L een contactmiddel is, is spuittechniek extra belangrijk. “Zorg dat je daar met het middel komt waar de spint zit.” Gebruik van de uitvloeier Heliosol helpt het middel goed te hechten op het blad. Het moment van spuiten is ook belangrijk. Het middel moet niet te snel opdrogen. Wat dat betreft is het huidige voorjaar gunstig. “Maar spuit pas als de wind gaat draaien richting het zuidoosten. Dan komt de spint omhoog.” De pH speelt verder ook een rol. “Houd de pH op 5-5,5”, benadrukt Eric. Net als de dosering van Heliosol. “Houd je aan de dosering van 150cc per 100 liter water. Dan heb je een goede uitvloeiende werking.”

Zoals aangegeven valt het met spint tot nu toe mee. De afgelopen twee jaar zag Eric dat er al vroeg chemische correcties nodig waren voor spint, omdat de biologie en preventie te laat of te traag op gang kwamen. Al vroeg chemisch corrigeren willen telers het liefst voorkomen. Corrigeren met chemie kan maar beperkt. “En dan is er net ook weer een beperking opgelegd voor een van de correctiemiddelen die er nog is”, reageert de specialist op de actualiteit.

Niet zomaar ingrijpen
Het aantal toepassingen van Naturalis L is relatief ruim. De teler kan het nakijken op het etiket, maar kort door de bocht geldt dat 15 toepassingen mogelijk zijn per 12 maanden. “In de sierteelt ligt de limiet op 5 keer per teeltcyclus. Hier ligt de focus op witte vlieg, maar iedereen weet van de werking op spint.”

Met het oog op de limieten aan toepassingen gaat een laatste advies van Eric over het identificeren van de plaag. “Vraag goed door als adviseur als een teler aangeeft dat spint aanwezig is. Welke spintmijt is het? Waar zit de spint? Hoe zit de spint in het gewas? Hoe staat de biologie ervoor? Dat zijn allemaal vragen waarop je antwoord wilt hebben om optimaal in te grijpen.”

Door de situatie goed te weten, weten adviseur en teler hoe en welke middelen zij in moet zetten. “Anders loop je alsnog het risico in augustus door je spintopties heen te zijn, terwijl juist dan er weer een spintperiode aankomt. De spint gaat tegen die tijd wegkruipen. Voor die tijd wil je spint afdoden. Doe je dat niet, dan ben je gegarandeerd volgend jaar als eerste weer aan de beurt.”

Voor meer informatie:
Eric Kerklaan
HortiPro
info@hortipro.com 
www.hortipro.net