Autonome mobiele robot ontworpen voor indoor teelt

"Vertical farming gaat naar een keerpunt. Van dure en niche-technologie naar marktleiderschap vanuit zowel commercieel als duurzaam oogpunt. Onze visie bij Seasony is om dat omslagpunt eerder te laten komen, waardoor vertical farms schaalbaarder, winstgevender en duurzamer worden," begint Christopher Weis Thomasen, CEO en medeoprichter van Seasony.

Het Deense robotica bedrijf Seasony, gevestigd in Kopenhagen, heeft de autonome mobiele robot "Watney" ontwikkeld om de specifieke uitdagingen in indoor en vertical farming op te lossen.


Christopher Weis Thomasen, Erkan Tosti en Dan Nielsen staan voor hun kantoor in Kopenhagen.

De geboorte van Watney
Dan Nielsen, hoofd strategie bij Seasony, splitst de functionaliteit van Watney uit: "In essentie is Watney een robotica-automatiserings-platform dat drie dingen samenbrengt voor onze tuinbouwklanten: transporttaken automatiseren, klimaat- en visuele gegevens verzamelen en visualiseren en tot slot een ecosysteem van technologiepartners inschakelen om nieuwe gespecialiseerde functionaliteit toe te voegen."

"Vanaf dag één hebben we ons gericht op de specifieke behoeften van onze vertical farmklanten. Watney is slechts 80 cm breed om toegang tot rekken in smalle gangpaden mogelijk te maken. We gebruiken geavanceerde LIDAR-technologie zodat de robot in zeer weinig ruimte en veilig tussen apparatuur en mensen kan navigeren. We ontwierpen een hoge IP-waarde, zodat de robot zelfs in de vochtige omgeving van teeltbedrijven werkt."

"Ten slotte zijn we een andere weg ingeslagen met ons bedrijfsmodel: Watney aanbieden op een volledig OPEX 'Robot-as-a-service' model om de investeringsbehoefte in een toch al CAPEX-zware opstelling te verminderen," aldus Erkan Tosti Taskiran, COO en medeoprichter.


Watney in actie

Een nieuwe kijk op logistieke automatisering in vertical farms
Het team vertelt ons hoe de robot repetitieve transporttaken automatiseert. Hij kan tot 10 meter hoog reiken en vervangt de noodzaak van schaarliften, dure liftinstallaties en transportsystemen om trays en planten van en naar rekken en stations te vervoeren.

"We kunnen vertical farms tussen de 30-65% aan transportkosten laten besparen, hetzij door repetitieve en gevaarlijke menselijke taken te automatiseren, hetzij door de noodzaak van investering en onderhoud van kapitaalintensieve conventionele automatiseringssystemen weg te nemen," zegt Dan.

"Wij zien onszelf als een bijzonder interessant alternatief voor conventionele automatisering. Naast de kosten nemen liften en transportbanden ruimte in beslag die anders gebruikt zou kunnen worden voor de teelt van gewassen. Een lift van 1,5 m breed op een rek van 25 m vermindert bijvoorbeeld het potentiële teeltgebied en de opbrengst met ~5%."


Nog een teamfoto, nu met Server, CTO en medeoprichter, linksonder

De kracht van data in vertical farms
"Wat we doen is de mobiliteit van de robot combineren met krachtige gegevensvastlegging en analyses om het giswerk uit de gezondheid van planten voor onze klanten te halen," vertelt Christopher.

Nieuw data-aanbod is voor Seasony de komende jaren een belangrijk onderdeel van de product roadmap. "We hebben momenteel klimaatsensoren aan boord die CO2, vochtigheid en temperatuur meten. Naast het vervangen van de noodzaak van vaste sensoren, stelt het verplaatsen van de robot over de farm ons in staat om een zeer gedetailleerde 3D-klimaatkaart van de farm te maken, waardoor onze klanten exacte problemen kunnen lokaliseren en aanpakken," zegt Dan en vervolgt: "Dat is echter nog maar het begin."

"Dit jaar introduceren we een 'robot crop-walk' waarbij een camera aan boord beeldgegevens van planten vastlegt voor visuele inspectie. We werken de komende jaren ook aan computer vision, geavanceerde datamodellen en nog veel meer."

De mogelijkheden zijn groot volgens het team, en Christopher legt uit: "Het komt erop aan hoeveel je je verliezen kunt beperken en je opbrengst kunt verhogen. Voor een bedrijf van 2000m2 levert een toename van slechts 1% in opbrengst een extra € 71.000 per jaar op aan extra inkomsten en lagere kosten voor het nalopen van gewassen met behulp van een robotica-oplossing."

Een open ecosysteem voor innovatie
Seasony bouwt aan een ecosysteem van technologiepartners, waardoor nieuwe use cases mogelijk worden. Het team toonde ons voorbeelden van cases van geavanceerde analytics, gespecialiseerde camera's en oogsten.

Dan licht een paar toepassingen toe: "We hebben twee partners die we vooral graag naar voren brengen. De eerste is Gardin, een geavanceerde sensor voor fenotypering en analyse. Door Watney en Gardin te combineren, kunnen we de sensor naar alle planten brengen en zo een volledig beeld krijgen van de gezondheid van de plant. Ten tweede Organifarms, dat autonome aardbeienoogstarmen voor kassen heeft ontwikkeld. We werken momenteel aan de integratie daarvan met Watney om een autonome oogst van aardbeien naar vertical farms te brengen."

Erkan: "De mogelijkheden zijn eindeloos. We hebben veel gesprekken waarbij klanten zelf een uitbreiding voor Watney willen ontwikkelen die we dan integreren in het mobiele platform."

Het toekomstbeeld
"We geloven dat we in een derde golf van vertical farms zitten. Het begon met handmatige teeltbedrijven toen de technologie opkwam tot de recente tweede golf van 'overautomatisering', waarbij miljoenen durfkapitaal-euro's werden geïnvesteerd in volledig geautomatiseerde systemen. Recente gebeurtenissen hebben aangetoond dat het antwoord waarschijnlijk ligt in een semi-geautomatiseerd systeem dat het beste van automatisering en het beste van mensen combineert. Dat is de derde golf en daar zal mobiele robotica het pleit winnen," zegt Dan.

Christopher is enthousiast om hun technologie in de toekomst toe te passen op andere markten, zoals champignonteelt, cannabisteelt en insectenkwekerijen. "Alle kennis en data verzameld in de verticale tuinbouw kan worden gebruikt voor andere verticale teelten." Seasony verwacht dit jaar 10 robots te leveren en is van plan de productie in de loop van 2024 op te schalen.

De focus blijft op Noord-Europa, maar het bedrijf heeft de komende jaren ook oog voor het Midden-Oosten, de VS en Canada.Seasony brengt later dit jaar de volgende versie van de Watney-robot op de markt, met meer motorvermogen, een langere levensduur van de batterij en een aantal andere upgrades.

Voor meer informatie:
Erkan Tosti Taskiran, COO en medeoprichter
eta@seasony.dk
Christopher Weis Thomasen, CEO en medeoprichter
cht@seasony.dk
Dan Nilsen, Head of Strategy
dni@seasony.dk
Seasony
info@seasony.dk
www.seasony.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.