Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame oplossing voor voedseloverschotten

Voedselverspilling is een groot probleem voor AGF-bedrijven, aangezien er geen markt is voor klasse II-product en het geld kost om overtollige producten op te ruimen. Dit overigens perfect goede voedsel is vaak 'net niet goed genoeg' voor retailers. Soms wordt een heel karton weggegooid als slechts een paar stukken fruit in de doos niet aan de verwachtingen voldoen.

Het wegwerken van deze producten kan zowel tijdrovend als kostbaar zijn, terwijl er veel mensen zijn – zeker nu met de inflatie – die het moeilijk hebben en dit voedsel goed kunnen gebruiken.

De Londense liefdadigheidsinstelling City Harvest biedt een oplossing voor dit probleem. De meer dan 60 medewerkers en ruim 500 vrijwilligers van City Harvest zetten zich in om voedselverspilling te voorkomen en voedselarmoede aan te pakken. Gefinancierd door donaties, subsidies en zakelijke partnerschappen, bezorgen ze gratis voedsel voor 1,2 miljoen maaltijden per maand in elke wijk van Londen en leveren ze aan meer dan 375 liefdadigheidsinstellingen en organisaties zoals scholen, gemeenschapscentra, toevluchtsoorden, voedselbanken, gezinscentra en daklozenschuilplaatsen.

"De stijgende kosten van levensonderhoud hebben een grote impact gehad op de vraag naar onze diensten, ons personeel en het 'nieuwe normaal' van mensen", zegt Sarah Calcutt, CEO van City Harvest.

Sarah heeft een landbouwachtergrond en weet dat er niets ergers is dan de inspanningen van al je harde werk in een gat in de grond te zien verdwijnen. "Door producten te doneren die anders op de afvalberg terecht zouden komen, bespaart City Harvest bedrijven geld om het naar een vergistingsinstallatie te laten brengen. We kunnen perfect goed voedsel inzamelen en het een nieuwe bestemming geven. De marges bij groenten en fruit zijn zo klein dat als een pallet met groenten de kwaliteitsnormen niet haalt, dit een grote impact kan hebben. City Harvest heeft een zeer efficiënt netwerk dat goederen op dezelfde dag kan ophalen en herverdelen."

Cijfers sinds januari 2023: 

  • 851 ton fruit en groenten ingezameld (44% van het totaal ingezamelde voedsel)
  • Gemiddeld 1.089.969 maaltijden per maand
  • Gemiddeld £ 2.179.939 per maand bespaard
  • Al 45.663.059 maaltijden gedoneerd sinds de start in 2014

Bedrijven zijn zich tegenwoordig bewust van hun ecologische voetafdruk. City Harvest kan gegevens aan hen teruggeven om de milieu- en sociale impact van hun voedseldonatie aan te tonen. Dat kan dan worden gebruikt om de CO2-voetafdruk te compenseren.

Donaties van overtollige groenten en fruit komen uit meerdere hoeken, waaronder distributiecentra, telers en de twee groothandelsmarkten in Londen, New Spitalfields en New Covent Garden.

"We zijn altijd op zoek naar meer donaties, ook al zijn het maar een paar kartons. Ze dienen steeds voor een maaltijd", merkt Sarah op. "Grote donaties worden ook aangenomen. Die delen of verhandelen we met andere organisaties, er gaat niets verloren."

Mary Parsons is onlangs begonnen bij City Harvest. Daarvoor was ze hoofd Voedsel bij een bedrijf dat kant-en-klaarmaaltijden produceert. Ze weet veel over supply chain-relaties en heeft al haar stempel gedrukt op het werk van City Harvest.

"Mensen en bedrijven kunnen niet om voedselverspilling heen. We willen het gemakkelijker maken om dit "afval" een tweede leven te geven, zonder dat het naar de stortplaats moet. Je hoeft ons gewoon een e-mail sturen of even bellen, wij doen dan ons best om het op te halen. In grotere bedrijven beseffen de mensen aan de top soms niet hoeveel er wordt verspild, omdat het vaak slechts een cijfer op een spreadsheet is. Het zijn daarentegen de mensen in het magazijn die het dagelijks zien. Het is ons vurigste verlangen om ervoor te zorgen dat al dat voedsel goed wordt gebruikt."

"We zagen een grote verandering tijdens de lockdown, toen mensen producten naar ons begonnen te brengen in plaats van dat wij altijd om donaties moesten vragen", zegt Fiona Hollis, hoofd Communicatie. "Het is niet langer zo dat liefdadigheidsinstellingen zoals wij alleen maar mensen in nood helpen, we leveren daadwerkelijk een dienst die bedrijven geld bespaart. Het is een heel gemakkelijke oplossing voor voedselverspilling." 

Voor meer informatie:
Fiona Hollis 
City Harvest London 
Tel: +44 (0) 207 041 8491
fiona@cityharvest.org.uk  
cityharvest.org.uk

Publicatiedatum: