Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tegelijkertijd gewassen telen en energie opwekken met zonnepanelen?

Stel je eens voor dat je groenten teelt in je achtertuin onder een zonnepaneel en ze vervolgens in je groentesapje verwerkt in een blender die werkt op energie, die door hetzelfde zonnepaneel is opgewekt. De University of Alberta is een nieuw project begonnen waarin ze juist dat een realiteit willen maken.

Door spinazie onder verschillende zonnepanelen te telen, kunnen twee onderzoekers meten welke invloed het proces heeft op de groei van de planten en de elektrische opbrengst van de panelen.

Agrivoltaïcs heeft het potentieel om verschillende dringende problemen met betrekking tot duurzaamheid aan te pakken, zegt Guillermo Hernandez Ramirez, universitair hoofddocent en bodemonderzoeker aan de faculteit Landbouw-, levens- en milieuwetenschappen.

"Het brengt de belangrijke uitdagingen die voor ons liggen bij elkaar: de energietransitie naar hernieuwbare energiebronnen en de vraagstukken over het voeden van de wereld en het uitvoeren van klimaatmaatregelen," zegt hij.

Agrivoltaïcs heeft ook nog andere voordelen naast duaal landgebruik en voedselzekerheid; het kan ook de uitstoot van CO2 verminderen en het gebruik van water efficiënter maken.

De methode kan geschaald worden, zodat deze bruikbaar is op locaties zowel op het platteland als in de stad. De methode kan  worden gebruikt in achtertuinen en groene ruimtes in de stad om zowel voedsel te verbouwen als elektriciteit op te wekken, merkt hij op.

Eerste resultaten zijn veelbelovend
Het maandenlange experiment leverde veelbelovende resultaten op, aldus de onderzoekers. Onder de zonnepanelen verbruikten de spinazieplanten tot 17 procent minder water en hoewel hun groei trager was dan zonder de panelen, bleef de algemene gezondheid van de planten hoog naarmate het oogstgewicht naderde.

"Het toont aan dat het gebruik van zonnepanelen niet schadelijk is voor de gezondheid van de planten," merkt ze op.

De zonnepanelen genereren ook een vermogen van 10 Watt, genoeg om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, LED-lampen of kleine apparaten van stroom te voorzien.

"Dit project is een stap voorwaarts om te laten zien dat we zonne-energie niet alleen kunnen gebruiken in onze huizen, maar ook om tegelijkertijd voedsel te verbouwen," zegt Hernandez Ramirez.

Zodra de projectgegevens volledig zijn geanalyseerd, zullen de resultaten worden gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel. Quiroz is ook van plan een handleiding voor het publiek op te stellen "zodat mensen een aantal van deze dingen in de praktijk kunnen brengen".

De volgende stappen bestaan uit het veiligstellen van onderzoeksfinanciering om agrivoltaïcs verder te testen met andere planten zoals zachtfruit en meer groenten, om verschillende hoeken en opstellingen van zonnepanelen te onderzoeken en om ze te testen in buitenomstandigheden zoals regen, voegt hij eraan toe.

Bron: ualberta.ca

Publicatiedatum: