Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Assortiment hoge ToBRFV-resistentie tomatenrassen Enza Zaden breidt verder uit

Enza Zaden heeft inmiddels 18 ToBRFV-resistente rassen op de markt. Het gaat volgens het veredelingsbedrijf om tomatenrassen met 'een hoge resistentie', waarbij 'geen afbreuk gedaan wordt aan smaak, opbrengst of kwaliteit'.  

De groeiende collectie High Resistance van Enza Zaden (HREZ) is beschikbaar in roma-, vlees-, pruim-, cherry-, cocktail- en trostomaten. De rassen hebben hun eerste seizoen van commerciële productie in Nederland, Mexico, Canada en andere belangrijke teeltgebieden afgerond. Het veredelingsbedrijf wijst erop dat de rassen vanwege 'hun sterke prestaties' worden 'toegejuicht', met name wat betreft het leveren van de kwaliteit en opbrengst.

HREZ blokkeert actief voortgang van het virus
Hoewel resistente rassen geen vervanging zijn voor goede fytosanitaire controles, geven ze telers extra vertrouwen. Dit is deels te danken aan de volgens het veredelingsbedrijf 'unieke resistentie' die in HREZ-rassen is vastgesteld, die de progressie van het virus in de plant onder normale virusdruk actief blokkeert. Nadat het virus een HREZ-tomatenplant is binnengedrongen en zich begint te vermenigvuldigen, wordt het afweersysteem van de plant geactiveerd. Als gevolg daarvan wordt de geïnfecteerde cel gedood, waardoor de ziekte zich niet kan verspreiden.

Links Adrian Delgado - Sales Rep. Enza Zaden bij Central South Mexico en rechts teler Antonio Enriquez kijken samen naar de High Resistance pruimtomaatvariëteit Cedros in een kas in Tehuacan, Puebla, Mexico.

Eilandnamen
"Net zoals eilanden geïsoleerd zijn van ziekten en plagen, beperken HREZ-rassen de accumulatie van virussen in hoge mate. Daarom zijn HREZ-rassen vernoemd naar eilanden over de hele wereld", legt Jean-François Thomin, Regional Marketing Manager bij Enza Zaden, uit. Thomin voegt eraan toe dat HREZ-rassen hebben gezorgd voor een gevoel van opluchting in de tomatensector. "Er is licht aan het einde van de tunnel, omdat telers nu de kans hebben om terug te keren naar de gewenste plantdata en regelmatige oogstcycli. Op hun beurt kunnen telers, expediteurs en retailers een terugkeer naar een voorspelbare leveringsplanning en een consistente productkwaliteit verwachten."

De effectiviteit van de Enza-resistentie werd geïllustreerd in Nederlandse gewassen met HREZ-rassen die werden geteeld in kassen in gebieden die bekend staan om een hoge ToBRFV-druk. Hetzelfde geldt voor commerciële gewassen in Mexico en Canada, waar telers hun areaal HREZ-tomaten dit jaar uitbreiden nu ze meer vertrouwd raken met de HREZ-rassen.

Met een filter op de website van Enza Zaden is te zien welke rassen voor Nederland geschikt zijn. Het gaat om de rassen Martinique, Perimos, Sunstream Keys, Sunstream Lau, Tobinaro en Ustica.

In Mexico heeft de beschikbaarheid van rassen met hoge resistentie tegen ToBRFV voor enthousiasme gezorgd bij telers en teeltdeskundigen. "Het is een voorrecht om betrokken te zijn bij het HREZ-project, dat niet alleen ten goede komt aan telers, maar aan de hele tomatenketen, tot aan de consument", zegt Antonio De Sainz, commercieel directeur van Enza Zaden Mexico.

Jaap Mazereeuw, Chief Executive Officer bij Enza Zaden, licht toe: "Als familiebedrijf hebben we altijd schouder aan schouder gestaan met partners bij het realiseren van onze ambitie om mensen over de hele wereld toegang te geven tot een breed scala aan gezonde groenten. Wij werken om telers te helpen groeien. Met HREZ kunnen we telers helpen een betrouwbare winstgevendheid te bereiken en tegelijkertijd een continue aanvoer van gezonde groenten te garanderen."

Voor meer informatie:
Jean-Francois Thomin (Marketing Manager Noord-Europa)
Enza Zaden
+33 6 29 23 52 69
[email protected]
[email protected]
www.enzazaden.com

Publicatiedatum: