Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herstel areaal tomatenteelt in Andalusië

Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft onlangs een eerste analyse van het kasgroenteseizoen 2022/23 gedeeld. De cijfers zijn nog voorlopig, maar tonen al enkele interessante bevindingen. 

Het Spaans kasareaal voor de groenteteelt zou in 2022/23 met 0,7% gekrompen zijn ten opzichte van 2021/22. Met 36.024 hectare blijft het daarmee praktisch stabiel ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. 

Opvallend is het herstel van tomaat, dat een deel van het verloren aandeel recupereert. Het doet dat ten koste van andere gewassen, maar ook van paprika wordt een toename van het areaal verwacht (er zijn nog geen precieze gegevens).

Ondanks het feit dat het areaal stabiel blijft, is de evolutie niet in elke Spaanse teeltregio gelijk. In de meeste gewesten daalt het kasareaal, met uitzondering van Andalusië, leider op dat gebied. Vooral in de Canarische Eilanden, Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap neemt het kasareaal af. 

Zoomen we in op tomaat, dan zien we een stijging van het areaal met 4,42% tot 14.160 hectare, met dank aan het herstel van de teelt in Andalusië na enkele seizoenen van terugval. In de rest van Spanje wordt minder tomatenteelt verwacht, vooral in Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap. 

Ondanks de groei van het tomatenareaal voor het tweede achtereenvolgende seizoen, bleef de Spaanse export (tot en met februari) in volume dalen. Tussen september 2022 en februari 2023 zou er 341.498 ton tomaten geëxporteerd zijn. Dat is 12,6% minder dan in 2021/22 en 23,42% minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Per bestemmingsland vallen op Europees niveau de daling van de export naar Duitsland op – de belangrijkste markt voor Spaanse tomaten met een kwart van het totale volume –, gevolgd door Nederland en Frankrijk. In het geval van derde landen trekken de negatieve cijfers van de export naar het Verenigd Koninkrijk de aandacht. In 7 seizoenen is de export naar het VK praktisch met meer dan de helft verminderd (35.606 ton versus 75.453 ton). Die ruimte werd ingenomen door concurrenten.

Tegelijkertijd bereikt de gemiddelde verkoopwaarde een record met € 179,6 per 100 kilo. De export klokt daarmee af op € 613,5 miljoen, slechts 2,42% minder dan vorig seizoen en 5,54% boven het vijfjarig gemiddelde. 

Bekijk hier het volledige rapport (in het Spaans).