Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Neudosan toegelaten: Nieuw contactmiddel voor alle insecten

Tholen - In een tijd waarin het middelenpakket kleiner wordt, mag de introductie van een nieuw middel best als groot nieuws worden bestempeld. “Helemaal als het gaat om Neudosan, want van dat nieuwe middel voor insecten en mijtenbestrijding heeft men hoge verwachtingen, ook telers,” aldus Aron Boerefijn, technisch accountmanager glastuinbouw bij Certis Belchim. Het middel is sinds eind april beschikbaar en de verkoop loopt al goed, vertelt Aron. Hij legt uit wat er zo bijzonder is aan Neudosan. 

De belangrijkste plagen waar Neudosan zich op richt, zijn bladluis, trips, wittevlieg en spint. “Het is een contactmiddel, en eigenlijk werkt het op alle insecten die je kunt raken. Dus ook bijvoorbeeld de schildluis, cicaden, kleine wantsen, enzovoort.” 

Neudosan werkt op alle ontwikkelingsstadia, dus van ei tot imago. Het heeft een drievoudige werking: het vernietigt de celstructuur van insecten waardoor ze uitdrogen en er is een directe en indirecte verstikkende werking.

Raken is de sleutel 
Omdat Neudosan een contactmiddel is en niet systemisch is, is het belangrijk dat de insecten geraakt worden. “Als je het insect niet raakt, heeft het middel geen werking,” benadrukt Aron. “Heb je een goede bladbedekking en je weet je het insect goed te raken, dan kan deze Biorational uitstekend concurreren met chemische middelen.” 

Voor gebruik van het middel is alleen water nodig, geen extra hulpstoffen, omdat het middel van zichzelf werkt als een superuitvloeier. Als de spuitvloeistof dan is opgedroogd, is ook de werking van het product weg. Je hebt dus geen nawerking. Daarbij is er geen residu, geen MRL en geen veiligheidstermijn.

De toelating voor gewassen onder glas is zo goed als compleet, met uitzondering van klein fruit en aardbeien, die komen volgend jaar. 

Luizenseizoen breekt weer aan
Qua weer lopen we momenteel wat achter op voorgaande jaren, maar de insectendruk begint wel toe te nemen. “In paprika zien we de eerste luizen alweer tevoorschijn komen en als het beter weer wordt, zal ook in de sierteelt het moment aanbreken om Neudosan in te zetten.” 

Veilig voor nuttige insecten
Ook goed om te weten – Neudosan bestrijdt insecten zoals luizen, maar het kan veilig worden gecombineerd met nuttige insecten, en kan dus goed worden ingepast in een IPM-systeem. “Wij kijken bij onze neveneffecten proeven naar de prooi-predator ratio. Je moet daarbij altijd zorgen dat het evenwicht in je systeem met biologische bestrijders niet uit balans raakt. Ook al gaan sommige nuttige insecten dood, als je het evenwicht in het systeem behoudt zodat de populatie nuttigen zich weer op kan bouwen, kan je Neudosan perfect veilig inzetten.” 

Dosering
Hoewel op het etiket een dosering staat van 2 procent, adviseert Certis Belchim een dosering van 1,5%, omdat daarmee prima resultaten worden behaald. “Dat geeft de teler economisch voordeel, maar ook meer ruimte in de hoeveelheid water die kan worden gebruikt,” zegt Aron.

Bladluis in paprika
Een belangrijke positie van Neudosan is die op bladluis in paprika, waar Aron eerder al even naar verwees. “Dat blijft een lastig beestje om te bestrijden, maar met Neudosan hebben paprikatelers er weer een extra correctiemiddel bij.” 

Waarom is die bladluis dan zo lastig? “Een paar jaar geleden viel een belangrijk integreerbaar middel tegen bladluis weg, wat de bestrijding van bladluis lastiger maakt. Paprikatelers moesten toen hun strategie aanpassen. Waar ze het eerst goed onder controle hielden in combinatie met biologische bestrijders, werd de puzzel opeens een stuk complexer. Daarbij kwam er een nieuw genotype bladluis, die de telers maar moeilijk onder de duim kregen. Het kaartenhuis viel in elkaar, onder andere door een verkeerde toepassing van middelen. Sommige telers zetten middelen op het verkeerde moment in, of spoten bijvoorbeeld om om het pad. Men dacht eerst nog dat de ‘nieuwe ’bladluis resistent was, maar na diverse effectiviteit proeven, zowel intern als bij Wageningen research, bleek dit absoluut niet het geval te zijn.” 

Een correcte spuittechniek is essentieel om gewasbeschermings-middelen, waaronder Neudosan, goed te laten werken: “Gebruik voldoende water, maar niet te veel – dus je moet geen run-off hebben – en spuit elk pad, dus niet om het pad. En probeer de hele plant te raken, dat is essentieel voor een goede werking van het product.” 

Voor meer informatie:
Aron Boerefijn, Technisch adviseur glastuinbouw 
Certis Belchim BV
Stadsplateau 16
3521 AZ Utrecht
Tel.: +31 (0)6 22 20 27 52 
[email protected]
www.certisbelchim.com