Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De verschillen tussen glastuinders in de VS en Canada

Volgens Burk Metzger, General Manager of Produce bij Prospiant, zijn de verschillen tussen tuinders in Canada en tuinders in de VS groot.

"Een gebrek aan sterke operationele ervaring, beperkte markttoegang en het ontbreken van een geschikt arbeidsmigrantenprogramma staan de ontwikkeling van de Amerikaanse kassenmarkt in de weg", aldus Metzger.

Metzger heeft veel mogelijkheden om te observeren hoe de kassenmarkten in de VS en Canada zich ontwikkelen. Prospiant is een grote Amerikaanse leverancier van kant-en-klare oplossingen voor tuinbouw met gecontroleerde omgeving (CEA), evenals een fabrikant en leverancier van kassen op maat. Slechts een jaar geleden verenigde Gibraltar zijn teelt- en verwerkingsbedrijven; Rough Brothers (RBI), Nexus, Thermo Energy Solutions, Delta Separations, Apeks Supercritical en Tetra, onder de naam Prospiant, waardoor een speler ontstond met lokale markttoegang tot de volledige Noord-Amerikaanse CEA-tuinbouwsector.

"De omvang van onze dienstverlening als Prospiant is uniek", zegt Metzger. "Om wat voor kas het ook gaat, wij kunnen het doen. Of het nu gaat om een Venlokas, een aquariumverblijf voor een dierentuin, een carwashstructuur of een oude serre die een update nodig heeft, we hebben iemand in onze groep die het aankan."

Operationele kwaliteit cruciaal voor sterke groei
Het afgelopen jaar was een moeilijk jaar voor de grotere CEA-tuinders. Investeringen werden stopgezet en uitbreidingsplannen werden uitgesteld omdat de sector voor het eerst in vele jaren te maken kreeg met tegenwind van de toeleveringsketen en de economie. Zelfs in Ontario vertraagden de projecten een beetje, hoewel niet zo abrupt als in de VS.

"Als je kijkt naar de eigenaren en exploitanten van kassen, zijn er een aantal opmerkelijke verschillen tussen Canada en de VS", zegt Metzger. "Beide bedienen de Amerikaanse markt - meer dan 80% van de Ontario-kassenproductie wordt geëxporteerd. Bedrijven in Ontario hebben een sterke operationele ervaring omdat zij organisch zijn gegroeid uit familiebedrijven. De Canadese tuinbouwsector heeft zich geconsolideerd in vier of vijf grote marketingbedrijven, om de consolidatie aan de retailzijde tegen te gaan, en deze miljardenbedrijven zijn de drijvende kracht achter de uitbreiding van het kassenareaal om het aanbod veilig te stellen en te controleren.

Aan de andere kant heeft de VS de afgelopen tien jaar een sterke groei doorgemaakt, dankzij uitgebreide investeringen van verschillende partijen. In de VS kan het opzetten van een nieuwe kas beginnen met het aantrekken van geld en het vertellen van een goed verhaal. Maar om die operatie tot een succes te maken, zijn projectontwerp, goede uitvoering, uitstekende werking en markttoegang nodig", aldus Metzger.

Investeerders verwachten consistente, voorspelbare resultaten, die moeilijk te behalen zijn in een fluctuerende markt zoals die van AGF-producten. Tenzij een bedrijf gediversifieerd is, is het moeilijk om de verwachte opbrengsten te halen: "Zelfs als de verwachte opbrengsten binnen een paar jaar worden gehaald, zijn de verwachte financiële resultaten vaak gebaseerd op de prijs van producten van topkwaliteit die in een dure verpakking worden verkocht. Wat als de grootte van je paprika's afneemt omdat het warm is? Wat als je tomaten te klein zijn? Wat als je opbrengst van klasse II-kwaliteit is, en dus van tweederangsprijsniveau? Het gebrek aan teeltkennis en tuinbouwkennis leidt vaak tot te hoge en onrealistische prognoses."

Gebrek aan arbeidskrachten beperkt de vooruitgang
Dan is er nog de arbeid. "Iets anders dat de ontwikkeling in de VS tegenhoudt, is een tekort aan tuinders. De lokale arbeidsmarkt is leeg en de beschikbare arbeidsmigrantenprogramma's voldoen niet aan de behoeften van de huidige glastuinbouw. Terwijl in Canada de mogelijkheid bestaat om internationale werknemers het hele jaar door in dienst te nemen, biedt het Amerikaanse H2A-programma alleen seizoenarbeid aan. Moderne glastuinbouwbedrijven hebben het hele jaar door behoefte aan arbeidskrachten en een seizoensgebonden programma met een tekort van twee maanden per jaar past daar niet bij. Er zijn ervaren Canadese telers met een basis in de VS, maar het gebrek aan toegang tot arbeidskrachten weerhoudt hen ervan grote plannen in de VS uit te voeren."

Start-ups moeten toegang hebben tot de markt om te slagen
Een veelgemaakte fout die nieuwe startende tuinbouwbedrijven maken met hun verkoopprognoses is ervan uit te gaan dat ze het hele jaar door prijzen zullen krijgen op markten waar ze geen contract hebben. Zonder een ondertekend contract hebben ze geen garantie waarop ze kunnen vertrouwen.

"Mensen vallen ten prooi aan het beeld dat CEA een sexy industrie is; dat het allemaal draait om robotica en AI. Ze denken dat het veel verder gevorderd is dan het in werkelijkheid is," zegt Metzger. "Bladgroenten en kruiden kunnen vrij gemakkelijk worden geautomatiseerd, daarom ligt de nadruk meestal op die gewassen. Qua verkoop levert sla alleen echter weinig op, en telers moeten meer bieden dan dat om de aandacht van retailers te trekken."

Telers moeten naar het grote geheel kijken
Het concept van teelt in de buurt van bevolkingscentra klinkt goed, maar logistiek gezien moet de teelt  aansluiten op reeds bestaande distributiekanalen, dus de nabijheid van DC's en de mogelijkheid om het DC te voorzien van de hele productcategorie is belangrijker. Dit gecoördineerde categoriemanagement gebeurt niet aan de Amerikaanse kant van de grens."

Wat is de rol van Prospiant in dit alles? "We zien de kansen in de sector, maar we zien ook het belang van het kijken naar het complete plaatje en we proberen onze klant te helpen dat ook te zien."

Zo domineert het Venlo-kasmodel momenteel de kassenmarkt. Venlo-kassen zijn semi-gesloten of gesloten faciliteiten die zijn uitgerust met klimaatregeling, vochtigheidsregeling, actieve koelsystemen en meer. Afgezien van de technologische mogelijkheden wijst Metzger erop dat het belangrijk is dat telers zich bewust zijn van de kosten voor de exploitatie van hun kassen en het marktpotentieel voor hun gewassen.

Als een teler letterlijk een berg moet verplaatsen om ruimte te maken voor zijn kas, kan hij misschien beter een andere locatie overwegen omdat zijn CAPEX zo hoog zullen zijn dat hij de investering niet zal terugverdienen. En het kan leuk zijn om een perfect teeltklimaat te hebben in Florida, maar niet als uw producten eindigen als handelswaar in een overstroomde markt.

Toewijding
Prospiant probeert nieuwe bedrijven bewust te maken van de dingen die ze moeten overwegen voordat ze een nieuwe productiebedrijf beginnen. Als een Noord-Amerikaans bedrijf dat produceert en zijn belastingen betaalt in de VS en Canada, is Prospiant geen eenmansbedrijf dat alleen probeert te verkopen. Het maakt deel uit van de CEA-sector, dus het bedrijf wil dat zijn klanten slagen. Deze mentaliteit komt met verplichtingen.

"Als ik de teler de sleutel van een kant-en-klare Prospiant-kas overhandig, moet ik bereikbaar zijn," zegt Metzger. "Ons team bestaat uit veel voormalige telers en verkopers met een doorgewinterde achtergrond in de CEA-sector. We begrijpen de markt en voelen ons verantwoordelijk tegenover de markt."

De afgelopen maanden zijn veel van de uitdagingen waarmee telers in het afgelopen jaar in de toeleveringsketen te maken kregen, gekalmeerd. De aluminiumprijzen zijn enigszins stabiel en glas is gemakkelijker verkrijgbaar. De transportkosten zijn niet waar ze in het verleden waren, maar ze zijn verbeterd.

"De tuinbouw zou geen tuinbouw zijn als er geen nieuwe uitdagingen waren", zegt Metzger. "De grootste uitdaging die we momenteel zien is met componenten. Elektrische en besturingscomponenten voor middenspanning. Transformatoren, schakelapparatuur en sommige ventilatoren hebben een levertijd van 12 tot 18 maanden. De meeste andere kascomponenten hebben weer normale levertijden." De verbeterde leveringsketen is goed nieuws voor kassenbouwers, omdat de druk hoog is om projecten snel te realiseren. Metzger zegt dat sommige projecten die even stil stonden, de laatste weken meer prioriteit hebben gekregen voor telers door de gestaakte verkoop van een grote CEA-speler.

"We zien mensen die in april en mei contracten uitvoeren en hopen in november te kunnen planten, wat een uitdagende tijdlijn van vijf tot zes maanden is," zegt Metzger. "We hebben onlangs een project voor Mucci in vijf maanden afgerond. We weten wat we doen en beginnen zeker niet vanaf nul."

Voor meer informatie:
Prospiant
5513 Vine St,
Cincinnati OH 45217
[email protected] 
www.prospiant.com  

Publicatiedatum: