Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stand van zaken digitaal kunstmestregister Vlaanderen

De Vlaamse Regering heeft op vrijdag 28 april 2023 het uitvoeringsbesluit over het digitale kunstmestregister terug hersteld via een eerste principiĆ«le goedkeuring, nadat dit besluit vernietigd werd door de Raad van State. Dit was vernietigd omdat er geen advies was ingewonnen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), meldt de Boerenbond. 

De volgende weken wordt er nu advies aan de Gegevensbeschermingsautoriteit gevraagd. Door het gevoerde juridische proces, opgestart door Belfertil, zijn er inhoudelijk dus geen aanpassingen gekomen.

Tot de definitieve goedkeuring - afgelopen vrijdag was slechts een eerste principiƫle goedkeuring - gelden er vandaag geen verplichtingen meer om binnen de opgelegde termijnen digitaal het gebruik van kunstmest door te geven. Dit moet wel op het bedrijf bijgehouden worden.

Alle handelingen die in tussentijd gebeurd zijn moeten wel voor 15 juni digitaal worden ingegeven. Dit is namelijk een overgangsbepaling die men heeft ingeschreven. De Vlaamse Regering hoopt het besluit op 1 juni definitief te kunnen laten ingaan.

Meer rechtszekerheid voor verantwoordelijke landbouwer
De Boerenbond stelde aan de Mestbank verschillende keren de vraag om meer rechtszekerheid voor de verantwoordelijke landbouwer van de bemesting te geven. Deze vraag is nu wel meegenomen in dat nieuwe besluit: iemand die een bemesting uitvoert op een perceel dat niet van hem is, moet hiervoor een toestemming hebben van de verantwoordelijke landbouwer.

Dat kan mondeling, maar er wordt ook een modelformulier voor deze toestemming door de mestbank op de website van de VLM ter beschikking gesteld. De bewijslast ligt in ieder geval bij de landbouwer die de bemesting deed en niet bij de verantwoordelijke voor het perceel.

De Boerenbond voerden met de VLM verschillende gesprekken over de onwerkbaarheid van het digitaal kunstmestregister en deden meerdere suggesties om het loket te verbeteren. De bond zal dit ook op tafel blijven leggen. In het MAP 7-voorstel werd in elk geval een evaluatie van het digitaal kunstmestregister opgenomen, waarbij de gebruiksvriendelijkheid een belangrijk punt is om rekening mee te houden.

Bron: Boerenbond 

Publicatiedatum: