Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek samen met tuinders in Westland:

"Biodiversiteit verhogen zonder schade in de kas"

'Wij merken dat overheden in Zuid-Holland ook naar de glastuinbouw kijken om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit', zegt Hans van Geest, regiocoördinator Zuid-Holland bij Glastuinbouw Nederland in onderstaand item van LTO Noord. De randen van kassen bestaan vaak uit kort gras of gronddoek.



'De angst leeft dat plagen de kas in komen die het evenwicht verstoren, waardoor meer inzet van biologische bestrijders of gewasbeschermingsmiddelen nodig is. Dat wil je niet, dus beperk je de risico's door alles buiten kort te houden', legt van Geest uit. ‘Langzaam groeit het besef dat er misschien meer mogelijk is, maar er is nog weinig kennis over de invloed van meer biodiversiteit buiten de kas op de teelt in de kas.’ 

Daarom is het project ‘Meer biodiversiteit in het Westland samen met tuinders’ gestart. Van Geest: ‘Hierin onderzoeken we hoe de biodiversiteit is te verhogen zonder gewasschade. Dit doen we met een draagvlakonderzoek bestaande uit een-op-eengesprekken met tuinders die een bedrijf hebben bij een ecologische zone of natuurvriendelijke oever.

Ook is een enquête uitgestuurd onder alle leden in het Westland. Hoe kijken zij tegen verhoogde biodiversiteit om de kas aan, welke ervaringen hebben zij en staan zij hiervoor open?’

‘Verder gaan we insecten zowel binnen als buiten de kas meten. Zo willen we bepalen of en welke insecten de kas in- en uitvliegen. Dat is eigenlijk nog nooit gedaan wat het tot een innovatief project maakt. We brengen kennis vanuit diverse specialisten samen om tot de beste aanpak te komen’, zegt Van Geest.

Positief imago
Wilfried Siemes, projectleider bij het LTO Noord Innovatiefonds, ziet ook de meerwaarde: ‘Door het werken aan een hogere biodiversiteit rondom de kas creëer je niet alleen een robuuster ecosysteem, maar ook een positief imago voor de hele glastuinbouw in de regio.’

Van Geest is blij met de toekenning van het Innovatiefonds: ‘Zonder hadden wij financieel het onderzoek en de monitoring niet rond kunnen krijgen en hadden we minder kennis kunnen verzamelen. Die komt niet alleen voor het Westland beschikbaar, maar voor alle Nederlandse tuinbouwbedrijven.

Bron: LTO Noord 

Publicatiedatum: