Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeien-update uit Duitsland: kou zit teelt in de weg

De Duitse aardbeienoogst kwam in week 16 in de meeste teeltgebieden langzaam maar zeker op gang, maar met enige vertraging. Veel telers bevestigen dat het koude weer en de moeilijke omstandigheden een uiterst negatieve invloed hebben op de aardbeienteelt in Duitsland. Hieronder zijn de eerste oogstverwachtingen en commentaren op een rijtje gezet. 

BLE: de vraag is te overzien
Volgens de BLE was de vraag beperkt door het aanhoudende natte en koude weer. Qua belang verving het Italiaanse aanbod de inmiddels verzwakte Spaanse aanvoer op de markt. In het algemeen nam zowel de belangstelling als de beschikbaarheid na Pasen af, maar aan de vraag kon nog steeds zonder problemen worden voldaan.

 

Rheinland-Pfalz: Lichte vertragingen en lage volumes
In Rheinland-Pfalz is de aardbeienoogst afgelopen weekend begonnen. Tot nu toe vertraagde het lange voorjaar zonder warm weer de aardbeienoogst. Maar nu gaat die eindelijk van start. De oogst in de folietunnel is begonnen, zij het met enige vertraging en met kleine hoeveelheden. De telers hopen op een lang seizoen met hoge opbrengst, aldus SWR.

Door de gestegen loon- en verpakkingskosten zouden de klanten ook dieper in de buidel moeten tasten voor aardbeien. Prijzen van rond de 5,30 euro per pond moeten worden verwacht.

Brandenburg: Areaal met 90 hectare gekrompen
Ook in Brandenburg staat de aardbeienoogst van dit jaar op het punt te beginnen. Volgens cijfers van het bureau voor de statistiek bedroeg het teeltareaal voor vollegrondsaardbeien in 2022 ongeveer 220 hectare. Dat was bijna 90 hectare minder dan het jaar daarvoor. De laatste keer dat er zo weinig aardbeien in de vollegrond werden geteeld was in 1998. De opbrengst per hectare was echter 17 procent hoger dan in het seizoen 2021. Ook het areaal folietunnels en kassen daalde met ongeveer vijf hectare tot ongeveer 50 hectare, aldus rbb.

De tuinbouwvereniging promootte inheemse aardbeien omdat ze korte transportafstanden hebben en minder CO2 verbruiken. "Aardbeien die in maart al in de supermarkten liggen, zijn geïmporteerd uit het zuiden en onder twijfelachtige omstandigheden geteeld."

Ortenau: Goede opbrengstvooruitzichten
In Oberkirch (Ortenaukreis) is het aardbeienseizoen officieel begonnen. Door de lage temperaturen komen er momenteel niet veel vruchten uit de tunnels. Op dit moment kan men echter minstens een gemiddelde oogst verwachten. En als het weer meewerkt, dan ook een zeer goede kwaliteit. "De vooruitzichten voor de opbrengst zijn zeer goed!" zegt Ulrich Dahm, directeur van de fruitgroothandel in Mittelbaden, die vanaf half mei het eerste fruit uit de vollegrond verwacht. De fruitgroothandel in Oberkirch wil dit seizoen 2.500 ton aardbeien op de markt brengen. Zij werkt samen met de in Bruchsal gevestigde Gemüse-Absatzgenossenschaft Nordbaden. 

Regio Bodensee: Aardbeienteelt op het randje?
De aardbeienteelt is nauwelijks rendabel voor fruittelers aan de Bodensee. De eersten geven het al op. Ook de prognose van fruitteler Klaus Strodel uit Weißensberg is somber. "We zullen in de toekomst geen aardbeienproductie meer hebben in Lindau, de politici maken er korte metten mee," vertelt hij aan de Schwäbische Zeitung. De laatste stijging was van 10,45 naar 12 euro in de herfst van 2022. "Door het minimumloon hebben we hoge arbeidskosten voor een arbeidsintensieve teelt. De supermarkten nemen ons product af, maar betalen dezelfde prijs," legt hij uit. Maar dat is vaak een verliesgevende optie, voegt hij eraan toe. 

Hessen: Aardbeienteelt op in totaal meer dan 1100 ha
Ook in Hessen beginnen de eerste bedrijven nu met de oogst van dit jaar. In 2021 gebruikten ongeveer 170 bedrijven in Hessen zo'n 1.140 ha voor de aardbeienteelt; actuelere cijfers voor 2022 zijn nog niet beschikbaar.

NRW: "Het weer drukt de stemming"
Tot nu toe heeft het voorjaar zich ook in NRW vooral van zijn koele kant laten zien. "Het weer drukt de stemming," vertelt Johannes Leuchtenberg, voorzitter van de tuinbouwersvereniging van de regio Wesel, aan de NRZ. De aardbeienoogst zou volgens de Landwirtschaftskammer rond het einde van de week moeten beginnen.

Publicatiedatum: